23948sdkhjf

Säkerhet över märkesgränserna

Caterpillar plus Volvo lika med sant? Nja, men de båda maskinjättarnas svenska återförsäljare har hittat varandra på ett område – säkerhet. – Vi måste jobba gemensamt med säkra maskiner, säger Anders Forsberg, produktchef på Pon Equipment.

Umeå. I våras presenterade SBMI:s krossgrupp den kravspecifikation man tagit fram riktat mot maskinleverantörerna. Både Swecon och Pon var med i diskussionerna och insåg snabbt att de två faktiskt kunde samarbeta när det gäller detta.


– Vi måste ju gå mot samma mål och vi kan inte uppfinna hjulet hur många gånger som helst konstaterar Michael Nordell, produktchef på Swecon, Volvo CE:s svenska återförsäljare.


– Det vi kan göra är att ta fram gemensamma kravställningar mot våra externa leverantörer, mycket av säkerhetsutrustningen kommer ju inte från Volvos eller Caterpillars fabriker utan från andra leverantörer, säger Anders Forsberg, produktchef på Pon Equipment, Caterpillars svenska återförsäljare.


Målet är att få säkrare produkter och om Pon Equipment och Swecon ställer samma typ av krav ska pressen på leverantörerna öka.


– Det kan handla om bromsanordningar, filter, dammsugare med mera, säger Michael Nordell.


– Vi ska inte bilda någon kartell, det handlar främst om att vi ska ha en kommunikation, vi använder ofta samma leverantörer och kan vi ställa rätt krav kan de ge oss en bättre produkt, säger Anders Forsberg.


Flera större kunder har redan legat på om säkrare produkter, förklarar de två.


– Det handlar också om att ha ordentliga definitioner – ibland beställer kunderna en ”säkerhetsruta” men det finns ingen bra definition av vilka krav en säkerhetsruta ska uppfylla – där finns det mycket för branschen att göra och då blir det kraftfullare om vi kan jobba tillsammans, säger Anders Forsberg.


De två höll ett gemensamt föredrag på SBMI:s branschdagar under hösten, och gav publiken ett axplock av vilka säkerhetsutrustningar som finns att tillgå i dag.


– Dolsäkra rutor är mycket viktiga, särskilt på grävmaskiner, men det är inte bara rutan i sig som är viktig utan även infästningen, den ska ta emot tryckvågen och först då uppnås ett bra dolskydd, säger Anders Forsberg.


Det finns både fabriksmonterade och eftermonterade lösningar, detsamma gäller backvarnare.


– Det är också viktigt med tydliga kameror som sitter skyddade.


Anders Forsberg betonade också vikten av att använda säkerhetsbälte.


– Alla har säkerhetsbälte i bilen, men nästan ingen har det i sin maskin. Men kör man en tipptruck i 70 kilometer i timmen, med hundratals ton på flaket är det faktiskt en bra idé.


Michael Nordell konstaterade att säkerhetsutrustningen ofta är fabriksmonterad på nyare maskiner, även de äldre kan dock behöva uppgraderas.


– Där behöver vi kundernas hjälp, det blir lättare för oss att ordna fram utrustningen om man kommer gemensamt med flera maskiner till oss istället för enstycksbeställningar, det blir nästan ohållbart.


Han konstaterar att många små säkerhetsdetaljer kan få stor effekt i det stora hela, kameror som ger god sikt över arbetsområdet kan öka säkerheten betydligt, för grävmaskiner gäller bakåt, åt höger eller både ock, på hjullastare kan man med datorns hjälp även skapa en helikoptervy där man ser maskinen ovanifrån.


Mindre spektakulära lösningar kan också vara värdefulla.


– Något man kan se som lullull är en fjärröppnad dörr men kommer man med termos och matlåda och ska klättra upp finns det en halkrisk, en bonus är att man kan tända upp instegsbelysning för att se bättre.


Enkla saker som att förse maskinen med reflexer kan öka den ”passiva” säkerheten, i det så kallade SBMI-paketet ingår också backradar med ljus och ljud som varnar för föremål bakom maskinen.


– En del vill ha extra högtalare i hytten för att verkligen höra backvarningsljudet, det går också att få en yttre backtuta av white sound typ, då blir ljudet mindre störande och mer riktat, säger Michael Nordell.


Filter finns av olika slag och det gäller att välja rätt.


– Där behöver vi bli duktigare, när kunden inte frågar efter en viss typ är risken stor att våra säljare missar det, tryck på att ni ska ha filter som uppfyller en viss klass, säger Michael Nordell som konstaterar att standardfilter räcker långt men att det krävs hepafilter till exempel i en krossanläggning.


Båda noterar att maskintillverkarna anstränger sig för att göra hytten så dammfri som möjligt, med trycksättning, filtrering med mera.


–Då tar det emot att se att förarna kör med dörren öppen, säger Michael Nordell.


Anders Forsberg håller med.


– Allt bygger på stängd dörr, övertryck, värmen, filtreringen, allt faller med öppen dörr. Stäng dörren!


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078