23948sdkhjf

Caterpillar ser fortsatt kräftgång

– Med en framtid som troligen innebär att vi under våra 90 år för första gången möter fyra år i rad med vikande försäljningssiffror måste vi skära våra kostnader. Det är smärtsamt och drabbar tusentals människor, men ger oss en stark position när vinden vänder, säger Caterpillars vd Doug Oberhelman.
För några veckor sedan presenterade Caterpillar ett åtgärdspaket som närmast kan liknas vid ett stålbad. Runt 20 produktionsanläggningar ska stängas, personalstyrkan ska minska med ungefär 10 000 personer inom en treårsperiod. Sammantaget är målsättningen årliga besparingar motsvarande drygt 12,5 miljarder kronor, varav hälften ska uppnås redan nästa år.

När nu det ekonomiska utfallet för årets tredje kvartal presenteras har egentligen inget hänt som får företagsledningen att ändra på åtgärdsplanen. 2012 års rekordsiffror på 68 miljarder US-dollar har sjunkit till förväntade 48 miljarder dollar för innevarande år och en prognos på ytterligare fem procents nedgång nästa år.

Vår omvärld förblir extremt utmanande för flertalet av de branscher vi betjänar. Med en nedgång i försäljningen på 19 procent jämfört med tredje kvartalet förra året måste vi effektivisera vår egen verksamhet, bland annat inom de fortsatt svaga gruv-, olja- och gas-industrierna, säger Doug Oberhelman.

Företaget konstaterar nedgångar på samtliga geografiska marknader, inklusive på den egna nordamerikanska hemmaplanen. Fortfarande är det till stor del den svaga gruvnäringen som lyfts fram som något av syndabock.

Produktmässigt är situationen likartad – nedgång över hela linjen. Nedgången märks också i orderboken som minskade med 1,1 miljarder US-dollar till 13,7 miljarder enbart under tredje kvartalet.

Företagsledningen ser inte heller någon omedelbar ljusning utan gör bedömningen att efterfrågan kommer att fortsätta sjunka, i varje fall en bit in på nästa år. Visserligen förväntas en ekonomisk uppsving i stora delar av världen under nästa år, en uppgång ledd av USA och Europa. Efter hand kommer även Kina och Ryssland igång i ett långsammare tempo, medan däremot Brasiliens nytändning lär dröja.

Det ekonomiska uppsvinget till trots är dock bedömningen att det inte kommer att leda till märkbart ökade investeringar under 2016 för vare sig byggnäringen eller för gruv- och energisektorerna. I praktiken innebär det att företagsledningen förutspår en fortsatt nedgång i efterfrågan som varierar från noll till tio procent beroende på sektor och geografisk hemvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063