23948sdkhjf

Stålåtervinnare gör rejäla klipp

150 000 till 200 000 ton mer metallskrot ska kunna återvinnas varje år när Stena Recycling avslutat den jättesatsning som nu görs på modern klipputrustning på flera platser i Sverige. Årets tredje nya sax togs nyligen i bruk i Hallstahammar och fler följer.
Stena Recycling driver i dag återvinningsanläggningar på närmare 80 anläggningar spridda över Sverige. Järn- och metallskrot har återvunnits sedan 1939 och flera saxar har flera decennier på nacken. Här finns en stor potential att förbättra både energieffektivitet och produktivitet.

För att få ut maximal nytta av den nya utrustningen som ska vara optimerad för varje enskild anläggning har Stena Recycling ingått ett partnerskap med finska Metso. Primärt handlar det om fem saxar där den första stod klar i Skövde i januari och ytterligare två i Timrå och Hallstahammar nu i oktober.

– Det blir ett stort lyft för vår produktionsapparat med nya högkvalitativa och energieffektiva maskiner från Metso som har Europas bästa saxar. Kort sagt en kraftinjektion i svensk återvinningskapacitet, säger Stena Recyclings vd Staffan Persson.

Det material som bearbetas i de nya saxarna förvandlas till skrotråvara som efterfrågas av smältverk och gjuterier i Sverige och i andra länder. De återvunna metallerna förvandlas bland annat till motordelar och andra komponenter för fordonsindustrin.

– Ökad kapacitet betyder att vi står rustade för framtiden och kan ta hand om större volymer från våra kunder. Det betyder att vi kan återföra mer råmaterial tillbaka till kretsloppet och in i nyproduktion. Ökad återvinning ger också mer miljönytta. Återvinningen av ett ton järn sparar över ett ton koldioxidutsläpp. Med en årsproduktion på flera hundra tusen ton ger metallåtervinningen en enorm miljönytta, säger Staffan Persson.

Erfarenheterna från den första Eta Cut-saxen som invigdes i Skövde i årets början visar att de nya saxarna i stort fyrdubblar kapaciteten. Samtidigt noteras fler fördelar.

Vi kan klippa kraftigare konstruktioner. Det ökar vår flexibilitet markant och vi har nu större möjlighet att anpassa materialet till våra kunders önskemål och behov, säger exempelvis Pernilla Björkenäs, filialchef i Timrå dit sax nummer två levererades.

Anläggningen i Timrå beskrivs som företagets största i norra Sverige med kapacitet att hantera drygt 35 000 ton material per år

När nu mer och större material kan återvinnas på plats utan behov av extra transporter för ytterligare bearbetning räknar företaget även i det avseendet med minskad miljöpåverkan.

Liksom systermaskinerna är den nya saxen eldriven, väger runt 320 ton och kostar ungefär 40 miljoner kronor.

I Timrå kompletteras saxen med en 17 meter hög kran och kapaciteten att hantera metallskrot i storlekar upp till en meter anges till 58 ton i timmen. Även i Hallstahammar krävs hjälp av kran, men det räcker med en höjd på 13 meter. Har anges genomströmningen av material till ungefär 80 000 ton per år.

Anläggningen i Timrå är liksom i Hallstahammar ansluten till järnvägsnätet, vilket bland annat breddar upptagningsområdet avsevärt. Samtidigt ger det utrymme för energieffektiva transporter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078