23948sdkhjf

VSM lånar helst

Nytt är bäst, tycker VSM som köper 12-18 nya maskiner per år. Företaget föredrar banklån när det gäller finansieringen. – Det är ett sunt sätt så att vi inte har mer lån än vad maskiner och utrustning är värd, säger Magnus Persson.

Bolagen i VSM omsätter cirka 500 miljoner kronor per år och sysselsätter ungefär 220 personer. Det kräver förstås en rejäl maskinpark, företaget har totalt 160 maskiner fördelat på 59 hjullastare, 39 dumprar/truckar, en väghyvel, fyra vältar, fem bandtraktorer och 52 grävmaskiner. För att hålla maskinparken i gott skick byts 12-18 av maskinerna ut varje år och VSM väljer oftast att köpa nytt.


– Ser vi långsiktigt så blir det mest kostnadseffektivt, då vi köper begagnat beror det på att vi akut behöver en maskin och det är för lång leveranstid på nytt eller att vi har ett uppdrag då maskinen ej utnyttjas heltid eller att det är väldigt bra pris på det begagnade, säger Magnus Persson, entreprenadchef och delägare.


Han räknar med att företaget köper 12-18 nya maskiner per år, till det kommer 2-5 begagnade.


Företaget väljer att finansiera de nya maskinerna med banklån på fem år och med en kontaktinsats på 10-20 procent.


– Det är ett sunt sätt så att vi inte har mer lån än vad maskiner och utrustning är värd, säger Magnus Persson.


Leasing är lite dyrare anser han, men noterar att även det kan vara ett sunt sätt att finansiera sin maskin.


– Både leasing och långtidshyra kan vara rätt men vi föredrar avbetalning eftersom det totalt sett innebär det mest prisvärda alternativet där man under normala omständigheter aldrig är skyldig mer än än grejerna är värda.


Magnus Persson ser leasing som ett andrahandsalternativ.


– Det kan användas om man ej får finansiera med avbetalning men totalt sett är det ett dyrare alternativ än avbetalning.


– Långtidshyra är ett ännu dyrare alternativ än leasing och kan behöva användas om man ej blir godkänd för avbetalning alternativt leasing av kreditgivare.


Han anser att villkoren oftast är rimliga.


– Villkoren brukar vara efter ekonomisk ställning och det är väl bra, har man god ekonomi så skall man ha bättre villkor än en som har sämre ekonomi.


Magnus Persson tillägger att man alltid måste se till att förhandla om villkoren, oavsett om det är banken eller finansieringsbolaget som ska hosta upp pengarna.


– De bedriver ju en affärsmässig verksamhet, man måste alltid diskutera så att man får en så bra totalkostnad som möjligt.


Det händer att företaget byter in sina äldre maskiner men eftersom man har många maskiner av samma typ använder man gärna de maskiner som ska bytas ut som reservdelsmaskiner i stället.


– Reservdelar är så dyra och att det är väldigt dåligt andrahandsvärde på maskiner i dag, konstaterar Magnus Persson.


De gånger man säljer maskiner blir det oftast ”som skrot”.


– Vi har ju oftast plockat delar så det blir som skrot eller till någon som behöver de reservdelar som finns kvar på maskinen.


(reservdelsmaskin)


VSM köper helst nytt och använder ofta de utbytta maskinerna som reservdelsmaskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063