23948sdkhjf

Billeberga – ett nav för återvinnare

– Om man tänker återvinning ska man tänka OP System. För att nå hela vägen fram krävs bland annat att vi kan erbjuda fler helhetslösningar, vilket kan betyda att vi i framtiden kompletterar dagens maskinutbud med nya varumärken, säger Jonas Coltén, vd på OP System.
Calbe. Magdeburg är i dag kanske mest känt för Grüne Zitadelle, som stod klart 2005 och var det sista projekt Friedensreich Hundertwasser arbetade med innan sin död. Inte minst för den något äldre generationen finns säkerligen de ofta mycket vackra och konstnärligt smyckade Magdeburgerspelen fortfarande i gott minne. För de som satt sig i en bil eller buss i en halvtimme och tagit sig från Magdeburg till Calbe lär även familjeföretaget Doppstadt fastna i minnesbanken. Det 50 år gamla familjeföretaget har utvecklats till en gigant bland tillverkare av utrustning för återvinning och omsätter i dag runt 150 miljoner euro per år – och har inte slutat växa.

Doppstadt är en mycket viktig del för OP System som från basen i skånska Billeberga gör sitt bästa för att förse länderna kring Östersjön med maskiner för återvinning och materialhantering. Och OP System är av stor betydelse för Doppstadt.

– Vår marknadsposition i Skandinavien är inte dålig, men kunde vara bättre.

Så beskriver Doppstads koncernchef Ferdinand Doppstadt situationen i norra Europa. I den strategi som ska lyfta försäljningen av företagets maskiner för återvinning spelar den svenska generalagenten OP System en mycket viktig roll och har på senare tid efter hand tilldelats ett allt större ansvar.

OP System har visat en stadigt ökad försäljning sedan företaget började sälja Doppstadts maskiner för 25 år sedan. Framgångarna ska nu överföras till grannländerna, vilket gör att Doppstadt givit OP System förtroendet att utveckla försäljning och service på hela den skandinaviska marknaden. Först ut var Danmark och Norge under 2014 och i år är det Finlands och Baltikums tur.

I grunden bibehålls dock de organisationer som redan etablerats i de berörda länderna. Förhoppningen är att man på det sättet ska dra nytta av det svenska företagets gedigna kunskap och erfarenheter samtidigt som respektive land har kvar sin personal och sin lokala förankring. Samtidigt räknar koncernledningen med att kunna skapa värdefulla samordningsfördelar.

En av nyckelpersonerna i arbetet med att koordinera och utveckla den nya växande organisationen är Mats Olofsson, delägare och tidigare vd som kommer att ha det övergripande ansvaret för OP Systems omfattande expansion i Skandinavien och Baltikum.

En annan är Jonas Coltén som tog över som vd i OP System 1 december 2014.

– Jag såg ett företag med goda framtidsutsikter och hade med mig ett stort maskinintresse. Bland annat hade jag vana från maskinbranschen efter en tid i Bosch Rexroth både som tekniker och säljare. Jag har också jobbat en hel del med styrsystem, säger Jonas Coltén.

Under det första halvåret har det till stor del handlat om att jobba med organisations- och processfrågor. Det måste vara enkelt i vardagen i alla led. En kund måste snabbt få den hjälp som efterfrågas samtidigt som det måste fungera internt, till exempel mellan verkstad och lager.

– Mitt mål är att vi ska ha kul tillsammans. Har vi roligt mår personalen bra och det gynnar både oss som företag och våra kunder. Det kräver också att vi kan erbjuda våra anställda den kompetensutveckling som behövs. Kompetensutvecklingen är viktig för att vi ska kunna anställa och behålla människor med rätt kompetens. Jag såg i en undersökning att det kommer att behövas ungefär 5 000 entreprenadtekniker de närmaste tre åren. Så många finns inte och de företag som räknar med att fylla sina vakanser måste vara tillräckligt attraktivt för att locka ny arbetskraft.

Vi måste också komma igång med arbetet i resten av Skandinavien. Danmark börjar komma på plats. Finland är på gång och i Norge har vi etablerat ett bolag och börjat anställa personal. Vi måste också utveckla verksamheten i Baltikum. Det är inte helt klart hur det ska ske, men det kommer initialt att handla om Estland, säger Jonas Coltén.

– Vi kommer också att fortsätta jobba med de varumärken vi redan har, men det kan också bli fler i framtiden. Målet är att om man tänker återvinning ska man tänka OP System. För att nå hela vägen fram krävs bland annat att vi kan erbjuda fler helhetslösningar.

Utöver Doppstadt innehåller OP Systems produktportfölj bland annat materialhanterare från Sennebogen, mobila krossar och siktar från Rubble Master och demoleringsverktyg från Demarec.

Materialhanterarna är ett viktigt område. Konkurrensen är hård från bland annat Caterpillar och Liebherr och vi konkurrerar bland annat med tillgängligheten. Vi måste vara nära kunden och därför har vi exempelvis bundit drygt 40 miljoner kronor i omfattande reservdelslager. Vi tillhandahåller mer än 20 000 artiklar fördelade på fyra lager från Luleå i norr till Billeberga i söder, säger Jonas Coltén.

– Ett av reservdelslagren finns i Borås där vi förra året färdigställde en ny anläggning som också inrymmer serviceverkstad, utställningsytor och kontor och bidrar till att vi nu kan ge betydligt bättre service än tidigare i Västsverige. Nästa nya servicepunkt blir förmodligen Sundsvall.

Vår servicesida växer snabbt och vi behöver både färdigutbildad arbetskraft och intresserade ungdomar. Jag tror på att ta in skolungdomar i verksamheten och utveckla dessa. Tekniken i maskinerna blir allt mer avancerad och allt mer datoriserad och därför är det viktigt att vi kan fylla på med ungdomar som känner sig hemma, eller i varje fall inte är rädda för ny teknik.

Vi är verksamma i en framtidsbransch med ständigt ökade krav på återvinning. Kraven gäller inte bara materialet utan även ergonomi och miljö för de som hanterar avfallet. Därför måste vi följa den senaste teknikutvecklingen och erbjuda verkstäder som inte bara kan bistå med service och reservdelar utan också komplettera och anpassa våra produkter för den svenska marknaden.

– Helt klart är att ungdomarna måste med på tåget för de företag som vill överleva i en framtid som blir allt tuffare, allt mer konkurrensutsatt. Ett sätt att nå fram till ungdomarna är att inleda mer samarbete med skolan och tillsammans driva utvecklingen vidare. Min ambition är därför bland annat att upparbeta och förbättra skolkontakter.

Men det krävs också förståelse och respekt för kundernas behov och på den punkten tycks Jonas Coltén och Ferdinand Doppstadt prata samma språk.

– Kunden måste vårdas och vi måste lyssna på den kund som ställer krav eller har vissa önskemål. Behoven måste beaktas och det är vår uppgift att utveckla lösningarna, säger Jonas Coltén.

Grundförutsättningarna för ett lyckat samarbete mellan OP System och Doppstadt med den kultur som präglar det tyska familjeföretaget tycks därmed vara fast förankrade i den skånska myllan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.286