23948sdkhjf

Regeringen banar väg för svartjobb

Regeringens planer på att sänka rotavdraget sågas närmast totalt av företagare i byggbranschen. Flera färska undersökningar visar en närmast samstämmig misstro mot regeringens förslag som befaras förvandla vita jobb till svarta.
Mer än 2 000 företagare från olika delar av byggbranschen har nu sagt sitt om förslaget till minskat rotavdrag i en undersökning som genomförts av Företagarna och Sveriges Byggindustrier. Undersökningen beskrivs som den hittills största som gjorts bland rotföretagare och visar en samlad uppfattning som i praktiken är totalt motsatt den bild som regeringen målar upp.

98 procent av de svarande anser att rotavdraget bidrar till att minska svartarbetet i byggbranschen. Nästan alla svarar också att regeringens förslag om sänkt rotavdrag kommer att minska kundernas benägenhet att köpa tjänster av företaget. Fyra av fem menar att anledningen är ökad efterfrågan på svartarbete. Enligt undersökningen märks dessutom redan att efterfrågan på svartarbete ökat sedan regeringen presenterade sitt förslag.

När rotavdraget infördes såg vi hur attityden till att köpa svart förändrades från att vara normalt till att bli undantag. Nu riskerar vi att kastas flera år tillbaka i tiden. Ett sänkt rotavdrag gynnar de oseriösa företagen och drabbar de seriösa småföretagen. Det kommer att innebära att många vita jobb blir svarta och att många hantverkare ställs utanför trygghetssystemen. Det blir en dålig affär för företagen, de anställda och samhället i stort, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Den uppfattningen får kraftigt stöd i undersökningen. 74 procent av de svarande säger att det var vanligt eller mycket vanligt att kunderna tog upp frågan om arbete utan kvitto innan rotavdraget infördes 2008. Skillnaden med rotavdrag är slående.

Bara en procent av de svarande menar att det är vanligt att få samma fråga i dag. Ingen, noll procent, har svarat att det är mycket vanligt att få frågan i dag. Det borde politikerna se som en stor samhällsvinst, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

– Ett resultat som verkligen borde oroa regeringen, med tanke på dess mycket ambitiösa jobbmål, är att nästan hälften av företagarna i undersökningen planerar att göra personalneddragningar som en konsekvens av ett sänkt rotavdrag, säger Günther Mårder.

Bland de företagare som oroar sig för regeringens förslag finns Madeleine Fredman och Gunnar Svensson som tillsammans driver företaget Energihus.

– Sänks avdraget kommer kunderna återigen att börja efterfråga svartarbete vilket lockar fram de oseriösa aktörerna igen. Då blir det konkurrens på oschysta villkor, säger Gunnar Svensson.

Det som sker är ju att politikerna, genom att höja skatten, återigen gör det för dyrt för vanligt folk att köpa våra tjänster. Vi förstår inte hur en regering som säger sig vilja värna jobb och skattepengar tänker när de lägger ett sådant här förslag. Dessutom lovade Socialdemokraterna att inte röra rotavdraget, säger Madeleine Fredman.

Det är inte bara företagarna som ifrågasätter regeringens förslag. Redan tidigare har kritik mot förslaget framförts från bland annat Ekonomistyrningsverket och Ekobrottsmyndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08