Branschen stod upp för säkerhet
Järfälla. För tredje året i rad anordnades en så kallad stand down på ett 60-tal av Trafikverkets arbetsplatser, en 15 minuter lång paus i produktionen i syfte att uppmärksamma arbetsmiljö och säkerhet i en hårt drabbad bransch.
– De senaste fem åren har 14 personer dött på våra arbetsplatser inom anläggningsbranschen.Tack och lov har det inte hänt på projekt Mälarbanan men vi har haft tio olyckor, varav fem har varit allvarliga, sedan vi startade projektet, förklarade Eva Nordberg, Trafikverkets projektchef för utbyggnaden av Mälarbanan.
– Det är siffror, men det finns människor bakom siffrorna. Det är våra kollegor och de har familj och kompisar och säkerheten måste alltid gå före. Inget är viktigare i livet än livet.
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon fanns också på plats i Järfälla.
– Säkerheten måste alltid gå först men säkerhetsarbetet är aldrig starkare än den svagaste länken. Ingen gör misstag medvetet, därför är ett systematiskt säkerhetsarbete oerhört viktigt, alla ska kunna räkna med att komma hem tryggt, sade hon.
– Vi står still för att synliggöra att vi har ett gemensamt ansvar och få tid till eftertanke och reflektion, sade Eva Nordberg.
Inför en knäpptyst publik berättade hon sedan om den dödsolycka som skedde för precis tio år sedan på projekt Norrortsleden. En sprängare klämdes till döds sedan hans borrvagn glidit iväg på jordmassorna.
– Det kändes overkligt.
Eva Nordberg besökte olycksplatsen, hon såg blodet på berget och tog in beskedet om att borrvagnsföraren – som var bara några dagar ifrån att gå i pension – var död.
– Det var svårt att förstå att det hänt på vår arbetsplats.
Olyckan fick till följd att den typen av icke-fjärrstyrda maskiner inte används mer.
– Men någon fick sätta livet till, det var tio år sedan men det berör fortfarande. Han kom till jobbet men han kom aldrig hem och han fick inte uppleva sin pension.
Vad kan man då göra för att minska riskerna? Magnus Höij, vd på Svenska teknik- och designföretagen förklarade att konsulterna kan bidra på flera sätt.
– Konsultbolagen är tidigt ute i processen och måste ha med säkerhet redan från början.
– Vi driver säkerhetsfrågan för hela branschen, även de små och medelstora företagen ska kunna ha samma höga nivå för säkerhet, sade Ola Månsson, vd på Sverige Byggindustrier.
Beställarna spelar en avgörande roll, påpekar han.
– Vi vill att de ska ställa krav på säkerhet och sedan följa upp det så att konkurrensen blir sund.
Lena Erixon framhöll att man aldrig får ”gena i kurvorna”, ingen ska behöva hamna i tidsbrist och av den anledningen göra avkall på säkerheten.
– Sen måste man reagera – ser man att föreskrifterna inte följs så reagera – oavsett om det handlar om en arbetskamrat eller en chef.
– Vi får aldrig ta säkerhetsfrågorna för självklara, det ska alltid vara något vi anstränger oss för att ha fokus på.
Faktaruta:
Antal anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro, bygg- och anläggning
2010 3 064
2011 3 230
2012 3 335
2013 3 502
2014 3 261
Källa: Arbetsmiljöverket