23948sdkhjf

Offensivt Svevia satsar på asfalt

Tyska Benninghoven har fått en bra start i Sverige sedan företaget förvärvades av den växande Wirtgen-gruppen. Härom veckan invigdes ett asfaltverk i Läggesta och ett mobilt verk i Nordmaling står närmast på tur. Beställare är Svevia som dessutom driftsatte ett verk från samma tillverkare vid Arlanda sommaren 2014.
Läggesta. Det finns många skäl till att etablera ett asfaltverk. Två starka argument som dock alltid nämns är minskad miljöbelastning och sänkta kostnader. Det gäller även för Svevias senaste tillskott för att kunna möta en ökad efterfrågan på beläggningsmaterial.

Platsen är strax intill E20, vid Läggesta mellan Södertälje och Eskilstuna, några kilometer från Mariefred. För Lundbergs räkning har Svevia gjort de första åtgärderna inför det som ska bli ett större industriområde – inledningsvis handlar det bland annat om plansprängning.

– Vi kommer under ungefär tio års tid att spränga fram en yta här för en framtida exploatering. Stenmaterialet som vi spränger fram här har fin kvalité och passar utmärkt att tillverka asfalt av, säger Svevias platschef Joachim Jansson.

Med färskt stenmaterial av bra kvalitet på plats var steget därmed inte långt till att även etablera ett asfaltverk på området. På köpet fick företaget ett värdefullt alternativ till de tidigare långa körningarna från verket i Arlanda genom Stockholm för att få tillgång till tillräckligt stora mängder asfalt i Stockholmsområdets södra delar.

– Läggesta-verket är ett bra komplement till vårt asfaltverk på Arlanda. Bland annat kan vi korta ner de miljöbelastande transporterna avsevärt och slippa rusningstrafiken på till exempel Essingeleden. Det nya verket ska dessutom drivas med den förnybara gasen BioDME, vilket minskar koldioxidutsläppen vid tillverkningen med drygt 30 procent. Dessutom ska vi på sikt vara självförsörjande på sten av bra kvalitet inom täkten, vilket besparar oss många transporter, säger Joachim Jansson.

Anders Gustafsson, chef för Svevias beläggningsdivision konstaterar att företaget lyckats bra i dagens hårda konkurrens och för närvarande har en bra bas för verksamheten genom såväl beläggningsuppdrag som basunderhåll för i första hand Trafikverkets räkning.

Trafikverket är vår huvudkund och ger en bra basvolym. Avsikten är dock att vi ska satsa betydligt hårdare på kommuner och privata kunder i fortsättningen. Investeringarna i nya, moderna asfaltverk är en del i ambitionen att förbättra konkurrenskraften och minska miljöbelastningen, säger Anders Gustafsson.

Av miljöskäl är det också viktigt att verket kan hantera gamla asfaltmassor.

– Ett normalår använder vi 25-30 olika recept och i 80-90 procent av dessa kan vi använda återvunnen asfalt som leds kall direkt till blandaren. Om den återvunna massan är färsk, direkt från fräsen kan den användas direkt, men om den lagrats i någon månad måste den krossas igen. Båda alternativen är fullt möjliga här, säger Joachim Jansson.

Dagens trend är att asfaltmassorna blir mer och mer stenrika och läggs i skikt som ofta är tunnare än tidigare. Det ställer stora krav på stenmaterialet som kan utgöra så mycket som 93-94 procent av innehållet i asfalten, resten är bitumen.

Exempelvis skärps kraven på större exakthet vad gäller storleken på stenmaterialet. Där har vi en fördel som kan hämta och bearbeta sten av hög kvalitet i direkt anslutning till asfaltverket.

Enligt Ingmar Andersson på Benninghoven i Sverige är verket väl anpassat för de skärpta kraven, bland annat tack vare de tio fickorna för kalldosering av stenmaterial.

– Bland annat finns en frekvensstyrd bandmatare under varje ficka, vilket gör att receptet kan sättas direkt. Verket har effektiva filter och fläktar som säkerställer att rökgasernas innehåll av stoff med marginal hamnar under det tillåtna, säger Ingmar Andersson.

En av nyckelfunktionerna utgörs av uppvärmningen, eller rättare sagt torkningen av stenmaterialet.

Torrheten är mycket viktig. Om stenmaterialet är fuktigt fäster inte bitumen och då kan det bli stenlossning, säger Joachim Jansson.

Provleveranser av asfalt inleddes under sommaren och Joachim Jansson räknar med att verket, som har kapacitet att tillverka cirka 240 ton i timmen, ska kunna gå för fullt till nästa säsong. Årets samlade produktion beräknas stanna kring 100 000 ton.

– Förmodligen kommer ungefär 95 procent av det vi producerar att användas internt i företaget, men jag räknar med att den externa delen kommer att öka efter hand och möjligen växa till ungefär 20 procent, säger Joachim Jansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125