23948sdkhjf

Bergmaterial på export?

Täkter bör placeras strategiskt, gärna nära hamnar, anser SGU:s generaldirektör Lena Söderberg. – Vi tror att man bör prata om export av bergmaterial, den är låg i dag och vi ser att stora delar av Europa saknar ballastråvara.

Stockholm. Lena Söderberg, generaldirektör på SGU (Sveriges geologiska undersökning), konstaterade på SBMI:s branschdag att bergmaterial spelar en viktig roll för det svenska samhället.


– Ballast är Sveriges största naturresurs.


Naturresurser ska man ju inte slösa med, och generaldirektören lyfter fram materialförsörjningsplanering som ett oundgängligt verktyg.


– Vi måste få fram råvaror i den takt, till det pris och av den kvalitet som behövs.


Materialförsörjningsplaner ska visa var täkterna bör placeras för att behovet av bergmaterial ska kunna uppfyllas på bästa sätt.


– Det är viktigt att tillstånd för täkter ges över hela landet och att det finns upplagsplatser. Då kan transporterna minskas, säger Lena Söderberg.


Hon tror att bergmaterial kan spela en lite annorlunda roll i framtiden.



– Vi tror att man bör prata om export av bergmaterial, den är låg i dag och vi ser att stora delar av Europa saknar ballastråvara.


De svenska täkterna bör därför placeras strategiskt, på de platser som materialförsörjningsplanerna pekar ut, anser hon.


– En lokalisering av täkter nära hamnar skulle vara intressant ur ett nationellt försörjningsperspektiv.


– Det vi inte vill ha, till exempel naturgrus, ska betraktas som specialprodukter och användas sällan, säger Lena Söderberg.


Hon vill också se ballastterminaler vid hamnar och järnvägsterminaler.


– Det är resurseffektivt, det handlar inte bara om var täkterna finns.


Lena Söderberg definierar en hållbar och livskraftig mineralförsörjning som uthållig över tid och kapabel att möta de behov som finns. SGU, som har till uppgift att arbeta för ett hållbart nyttjande av landets mineralresurser, ska verka i hela mineralnäringens processkedja, från lagstiftning till det färdigbrutna materialet. För att klara detta krävs en dialog med branschen och Lena Söderberg tipsar om att myndigheten gärna bistår branschen på olika sätt.


– Vi har väldigt mycket kunskap som vi kan förse er med, öppna data kan hjälpa er, grunddata som man kan utveckla. Vi måste förstås också ha en dialog med näringen, vi vill till exempel veta vad ni behöver om 4-5 år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078