Ge oss bättre grejer!
Stockholm. Tillverkarna har sina visioner om framtidens maskiner, men vad vill kunderna ha? Sveriges Bergmaterialindustri ställde frågan på sin branschdag i april, och svaren lät inte vänta på sig.
– Nummer ett: skutslagning, svarade Per Johnning på NCC.
– Hur ska vi få säkrare maskiner som slår våra skut så att vi kan jobba i närheten av den när vi krossar?
Krossning och skutslagning sker på samma plats, och problemet kan inte lösas med skydd och containrar, fastslog han.
– Det måste till en annan lösning.
Nummer två på hans lista var säkrare hjullastare.
– Vi har haft ett antal olyckor med hjullastare på rull utan förare, för mig är det obegripligt att detta inte fixats, när du går ur maskinen ska handbromsen slå till. Skärp er, det funkar ju på grävmaskiner!
Säkerheten runt maskinen är en annan hjärtefråga.
– Det finns backkameror och annan teknik som löser detta, men tillverkarna har inte tagit det till sig. Vi vill kunna se vad som händer runt omkring oss.
Johan Rolander på Skanska Bergmaterial fokuserade också på säkerhet.
– Vid ett sållbyte i en av våra täkter var en man uppe och klängde på maskinen och ramlade ner. Det var inte jättehögt, men det blev ett brutet ben. – Orsaken är att vi fortfarande måste klänga på maskinerna i stället för att få fina arbetsplattformar med lejdare och räcken att hålla sig i. Fortfarande måste vi anpassa även de nya maskinerna för att göra standardåtgärder. Där kan det bli bättring!
Han fortsatte på samma tema.
– När vi byter konor och mantlar i krossar förorsakar det tunga lyft, det är en riskfaktor – man kan hamna under och klämma sig.
– Det finns lyfthjälpmedel, men vi är inte framme, det kan bli bättre. Hjälpmedlen är dessutom ofta anpassade för en specifik kona eller mantel. Vi vill ha verktyg som kan användas till flera olika maskiner och olika fabrikat.
Johan Rolanders tredje punkt har mer med tillgänglighet att göra: elektroniken på de dyra maskinerna är sårbar och går något snett är det svårt att lösa problemet på egen hand.
– Händer något kan vi inte eller får inte gå in själva, man måste ha dit tekniker och det blir ett långt stillestånd på grund av ett simpelt fel. Jag efterlyser därför mer fjärruppkoppling.
Niklas Stenqvist på Svevia lyfte fram arbetsmiljö och särskilt rullande fordon och damning runt siktar och krossar som ett stort problem.
– Jag ser gärna att ni producenter löser detta en gång för alla.
Nästa punkt på önskelistan var maskiner som gör jobbet ordentligt.
– Jag vill ha krossar och produktionslinjer som producerar det material som jag vill ha. Inte damm, inte restprodukter, 8-16, eller stenmjöl med lite filler. Ska man krossa med laser eller kapa som i stenindustrin? Jag vet inte, men det måste gå att lösa.
Niklas Stenqvists avslutande önskan är det förmodligen många som stämmer in i.
– Jag vill ha saker som håller. Jag är villig att betala mer, bara det håller.