SBMI ställer säkerhetskrav
Stockholm. Branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, påbörjade arbetet med kravspecifikationen för 4-5 år sedan och i april kunde organisationens krossgrupp redovisa resultatet på SBMI:s branschdag.
Den färdiga dokumentet består av totalt 14 punkter med flera underparagrafer.
Sju av punkterna avser fasta och mobila krossar, här handlar det till exempel om att krossar där service och underhåll utförs på över två meters höjd ska vara försedda med plattformar med räcken, att det ska gå att stoppa maskinen på distans, att serviceluckor ska kunna låsas i öppet läge, att mobila krossar ska ha uppmärkta lyftpunkter på lämpliga ställen och att det ska finnas en illustrerad underhållsinstruktion.
Lika många punkter sätter sikte på ”gula maskiner”. Här kräver man till exempel yttre backkamera med skärm inne i hytten, ventilation med övertrycksluft och filter, dammsugare, hands-free kommunikationsutrustning, tidsstyrt värmeaggregat, möjlighet att tända och släcka grävmaskiner på distans, bättre lås än bara en generell nyckel samt att handbromsen låses när bommen fälls upp eller när dörren öppnas även på hjullastare.
Krossgruppen startade sitt arbete vid årskiftet 2010/2011, med fokus på utbildning, haverier och riskmaskiner. (Vi skrev om det redan då, se länk).
Utgångspunkten var att alla krav måste vara tekniskt möjliga och ekonomiskt rimliga, gruppen skaffade sig referenspersoner ute i verksamheten som fick tycka till, man tog också kontakt med tillverkare som Metso, Sandvik, Sweco och Pon Equipment.
– Det var goda samtal med mycket förslag, men vi har insett att den stora drivkraften är att vi måste börja efterfråga, ställer vi inte kraven kommer det att stanna av, berättade Pär Burlin, arbetschef på Svevia och medlem i krossgruppen.
Gruppen samlade ett antal maskinköpare för att försöka fånga upp behoven, även inköparna involverades och insikterna kom en efter en.
– Bara sån sak som att personalen har interkom och att det finns kamera på antal ställen så att du kan titta på flödet i en kross på en skärm i maskinen, att det går att fjärrstyra med mera med mera.
Den färdiga kravspecifikationen innehåller raka krav men det finns också kursiva inslag. Dessa ska inte betraktas som krav utan som önskemål för framtiden – till exempel ett trepunktsbälte i hytten, att krossens driftdator bör kunna kopplas bort så att maskinen kan köras manuellt, och det ska finnas kranar för att stänga hydraulflödet från tanken vid ett eventuellt läckage.
Dokumentet ska vara levande och uppdateras regelbundet. Pär Burlin förklarar att det fortfarande finns många frågetecken. Många problem har ju inte en självklar lösning. En backkamera förbättrar sikten bakåt, men när föraren måste titta på skärmen minskar kanske dennes uppmärksamhet framåt. Och ska man skydda sig mot dolor krävs starka rutor, men ska det vara pansarglas eller polykarbonat? Hur blir det med livslängden och kostnaderna för byte? Är det kanske bra med repkänslig plast, eller innebär det en förvrängd bild och mer damm på rutan?
– Alla olika tekniker har sina fördelar, men också sina nackdelar. Vad fungerar? Vi vet inte riktigt i dag men det är ett ämnesområde för framtiden och vi tar gärna emot goda idéer.
Fotnot: Kravspecifikationen finns att läsa på SBMI:s hemsida (klicka på länken).