23948sdkhjf

Eda i skamvrån

Eda kommun har, enligt Konkurrensverket, brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att göra otillåtna direktupphandlingar av maskin- och rörläggningstjänster.
I det så kallade konkurrensprogram som tagits fram för Eda kommun framgår tydligt att ökad konkurrens ska utnyttjas som ett medel för att nå hög effektivitet och god kvalitet på kommunens tjänster till kommunmedlemmarna. Detta tycks dock inte gälla i samband med upphandling av anläggningstjänster.

Konkurrensverket har studerat kommunens avtal och avrop med en leverantör av bland annat anläggnings- och grävtjänster samt de fakturor företaget ställt ut till kommunen under åren 2011-2014. Och slutsatsen är att kommunen har brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att vid upprepade tillfällen handla upp maskin- och rörläggartjänster utan att dessa tjänster annonserats ut.

Konkurrensverket köper inte kommunens uppfattning att de enskilda upphandlingarna inte nådde upp till den gräns som satts upp för direktupphandlingar. Anledningen är helt enkelt att tjänsterna varit så likartade att anbudssummorna borde ha räknats samman. Än tydligare blir det genom att uppdragen utförts av samma entreprenör.

Konkurrensverket betonar därför i en skrivelse till kommunen att en upphandling inte får delas upp i syfte att kringgå bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling.

Konkurrensverket har också reagerat på att kommunen direktupphandlat ett avtal med maskin- och rörläggartjänster som kunde förlängas i tre år med ett år i taget. Konkurrensverket påpekar att optioner och förlängningsklausuler ska betraktas som om de utnyttjas när värdet på kontraktet värderas. Även här blir resultatet att inköpen kraftigt överstiger gränsen för direktupphandling.

Konkurrensverket lyfter i skrivelsen fram att otillåtna direktupphandlingar ses som en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet av både unionslagstiftaren och den svenska lagstiftaren.

”Genom att ni inte har annonserat ett behov av dessa tjänster har konkurrensen snedvridits och andra potentiella leverantörer har inte haft möjlighet att tävla om kontrakten”, skriver Konkurrensverket.

Konkurrensverket reagerar också på att Eda kommun ingått muntliga avtal och påpekar lämpligheten av att främst ingå skriftliga avtal för att möjliggöra god dokumentation och för att underlätta de beräkningar som visar om gränsen för direktupphandling nås. Samtidigt påminns om att upphandlande myndigheter sedan 1 juli 2014 är skyldiga att dokumentera direktupphandlingar till ett värde som överstiger 100 000 kronor.

Någon ansökan om upphandlingsskadeavgift har dock inte lämnats in på grund av preskriptionsfrist. Däremot varnas för att det kan bli en uppföljning av de avtal som tecknats även efter 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063