23948sdkhjf

Full fart för Förbifarten

Akallalänken måste flyttas och den osedvanligt sanka marken förstärks därför med både betongpålar, KC-pelare och cellplast. I Häggvik schaktas, spontas och sprängs det när broarna måste breddas. Förberedelserna inför Förbifart Stockholm har dragit igång.

Stockholm/Sollentuna. Förbifart Stockholm förpassades till frysboxen i fjol höstas, men efter årsskiftet tinades projektet upp igen. Under våren har arbetet stånkat igång, flera förberedande entreprenader pågår och våren 2016 dras bygget igång på allvar.


Leveranstidningen Entreprenad passade därför på att göra ett nedslag i den norra delen av den blivande förbifarten.


– Det kommer att byggas oerhört mycket här under de kommande åren, säger John Ekberg, Trafikverkets projektledare för två av de förberedande entreprenaderna inför Trafikplats Akalla och Trafikplats Häggvik


Förbifarten kommer att gå mestadels i tunnel, men när den når Akalla kommer den upp i dagen för gott och i Häggvik ska motorvägen ansluta till dagens E4-sträckning.


Arbetet har pågått i ett par månader när vi hälsar på i början av juni, och svetten lackar i sommarsolen.


– Vi är i full gång, säger John Ekberg.


Trafikverket och entreprenörerna NCC (i Häggvik) och Sveab (i Akalla) etablerade sig på entreprenaderna i mars. Bodetableringar och trafikanordningar vidtog direkt, samtidigt som skogen avverkades och AF Decom påbörjade rivningen av ett antal fastigheter för att bereda plats för motorvägen i en separat entreprenad.


Både i Häggvik och i Akalla har man dessutom fått ta sig an omfattande ledningsomläggningar, något som komplicerades av att det var rätt svårt att lokalisera de befintliga ledningarna.


– Man har gjort många små förändringar i området genom åren, därför kan det vara svårt att få tag i bra relationshandlingar, kommenterar John Ekberg.


Och ledningar finns det gott om.


– Häggvik är något av en knutpunkt för vårt intelligenta transportsystem (ITS) - gräver vi av dem blir det stora problem!


I Häggvik ska NCC bland annat bredda tre broar, när förbifarten ska ansluta till det befintliga vägnätet krävs fler körfält och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är det spontningen inför breddningen som som märks mest – hammarslagen ljuder även om det inte märks mycket i trafikbruset på E4.


– Vi har spontat i 3-4 veckor, säger John Ekberg.



Han räknar med att det krävs cirka 200 spontrör för att kunna bredda de tre broarna – två större broar och en gång- och cykelport.


De upp till tolv meter långa spontrören borras ner till fast berg och sedan ytterligare cirka en meter ned i berget. Rören gjuts, sedan svetsas plåtar innan dragstagen borras och hammarbanden sätts för att bakåtförankra sponten.


Just den här dagen pågår installation av dragstag för fullt bara några meter från den befintliga motorvägen, borrvagnen har larvat


sig upp i branten och förankrar stagen långt under vägbanan samtidigt som eftermiddagsrusningen har kommit igång där uppe på E4, normal samtalston kan inte överrösta motorbullret och fartvinden tar i när bilarna kör förbi i svindlande hastigheter.


– När NCC och Hercules skulle sponta närmast E4 fick vi stänga av ett körfält i tio nätter för att få plats med maskinen uppe på vägbanan, det är bara nattetid vi får minska kapaciteten på E4an, kommenterar John Ekberg.


Han behöver inte mycket betänketid för att utnämna trafiken till det


största problemet i Häggvikentreprenaden. Arbetet sker precis invid E4 och bilarna är många och snabba, även av- och påfarterna är hårt trafikerade.


– Man får tänka till, se till att man har allt man behöver på rätt sida av vägen för det är inte lätt att komma över.


Nere under bron står en grävmaskin och schaktar bort massor. Tanken är att komma åt den befintliga betongplattan vid brons landfäste för att sedan kunna ansluta en ny betongplatta.


– Vi behöver också riva vingen för att kunna bredda bron, förklarar John Ekberg.


Han räknar med en del sprängning för att grundlägga de nya broarna.


– Det blir några salvor, men då måste vi stänga av trafiken helt och hållet.


Den första bottenplattan ska förhoppningsvis gjutas innan semestern, efter sommaren väntar mer betongarbeten som pågår fram till årskiftet. Tätskiktet på bron och vissa andra kompletterande arbeten utförs först i vår när det åter är säsong för den typen av arbeten.


– Innan de stora entreprenaderna kommer igång våren 2016 ska NCC vara klara och broarna vara redo att ta i drift, säger John Ekberg.


I Akalla är det Sveab som som står för arbetet. Det är här förbifarten kommer att dyka upp ur de stora tunnlarna, en hel del ledningsomläggningar krävs inför motorvägsbygget, en gång- och cykelväg ska läggas om, men det största förberedande jobbet går ut på att lägga om Akallalänken.


– Den befintliga länken skulle hamna för nära förbifarten, därför bygger vi en helt ny väg över leråkern, en ordentlig 70-väg mellan Akalla och Barkarby, kommenterar John Ekberg.


När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på strålar solen över ”leråkern”. Maj månads rekordregnande har dock satt sina spår.


– Det regnade brutalt mycket i maj så vi fick bygga lite vägar för att kunna ta oss fram med maskinerna, säger Magnus Fernström, platschef på Sveab.


– Om trafiken är problemet i Häggvik är det geotekniken som är problemet här, det är oerhört sankt, säger John Ekberg.


Totalt 400 meter måste därför förstärkas.


– Vi kommer att sätta ned totalt 15 000 meter kalkcementpelare, berättar Magnus Fernström.


Sveabs underentreprenör Dmixab står för KC-pelarna. De borrar sig ned tills de når friktionsmaterial, längst ned på borren sitter en ”visp” med munstycken, ur dessa blåses kalkcementen ut samtidigt som borren dras upp genom hålet.


– Vispen roterar med 120 varv per minut och kalkcementen härdar sedan med vattnet i leran, förklarar Magnus Fernström.


KC-pelarna har en radie på 60 centimeter och sätts ned med cirka 1,20 meter mellan varje pelares centrum.


Borrningen utförs med en Volvogrävare på cirka 35 ton, maskinen är 23 meter hög inklusive mast och klarar att blanda 22 meter långa KC-pelare.


– Maskinen har en ombyggd sticka, armen är delad för att ta tag om masten, säger Magnus Fernström, som uppger att det tar ungefär en minut att göra en pelare.


– Vi klarar ungefär 300 pelare per dag.


KC-pelare fungerar dock inte på hela sträckan, cirka 30 meter förstärks därför med betongpålar och 45-60 meter med cellplast.


– I anslutningen mellan Akallalänken och Finlandsgatan blir det ett påldäck i anslutning till de påldäck som redan i dag bär den befintliga vägen, förklarar John Ekberg


– Under högspänningsledningen som går i luften kommer vi inte åt med KC-maskinen, så där lägger vi cellplast.


Cellplasten läggs ned i flera lager.


– Vi schaktar ut så att vi får en slät bädd, lägger ner cellplast i lager på totalt cirka två meter, och lägger sedan på en vanlig vägöverbyggnad.


John Ekberg tittar ut över nejden i Akalla, utsikten är är onekligen vidsträcktare här än på arbetsplatsen i Häggvik och istället för öronbedövande motorbuller är det fågelkvitter och susande björkar som ackompanjerar bygget. Måhända är det lugnet före stormen – 2016 dras arbetet med förbifarten igång och innan den är klar påbörjas ett annat jättebygge när tunnelbanan byggs ut från Akalla till Barkarby.


– Tunnelbanan läggs under förbifarten och vi kommer att behöva ta stor hänsyn till varandra.


– Det händer mycket framöver, det blir spännande, säger John Ekberg.



Fakta Förbifart Stockholm


Förbifart Stockholm ska gå mellan Kungens Kurva och Häggvik och blir totalt 21 kilometer lång.


18 kilometer går i tunnel, men i Akalla kommer motorvägen upp i dagen och fortsätter så till Häggvik, där den ansluter till dagens E4-sträckning.


Kostnaden beräknas till 27,6miljarder kronor i 2009 års prisnivå.


Byggtiden beräknas till cirka tio år.


Källa: Trafikverket



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078