23948sdkhjf

Avlopp för hela slanten

Maskinföraren som började bygga stenmurar fastnade för avlopp och fasar nu ut övriga uppdrag. – Ska man bygga ett starkt företag måste man nischa sig och bli riktigt duktig på en sak – då kan man ta betalt för det.

Hässleholm. Många av oss vill helst slippa veta vad som händer när man tryckt på spolknappen eller låtit diskvattnet gurgla ner i avloppet. Johan Jerleryd är tvärtom mycket intresserad. Att dra av locket och sticka ner skallen i en stinkande trekammarbrunn är vardagsmat för honom, och han lägger stor möda på att få fart på de avloppsanläggningar han fått i uppdrag att fixa.


Så har det dock inte alltid varit. Det var inte länge sedan han körde buss, lastbil och grävmaskin för ett åkeri.


– Jag trivdes bra med det, säger han med ett leende.


Vägen till trekammarbrunnarna och infiltrationsanläggningarna gick något oväntat via kyrkliga stenmurar. Johan hade byggt lite murar på fritiden och när konjunkturen svajade och han blev uppsagd 2009 startade han eget, för att kunna leverera just en stenmur åt en församling.


När församlingen fått sin mur fortsatte han på den inslagna vägen, han byggde murar och hyrde också ut sig själv som maskinförare på timme när tillfälle gavs.


En dag fick han ett erbjudande att gräva ett enskilt avlopp åt en hembygdsförening. Han tackade ja, utan att att veta så noga vad han gett sig in på.


– Jag visste inte mycket, men läste på så gott det gick, minns Johan Jerleryd.


Det dröjde inte länge förrän han insåg att detta definitivt inte var hans sista avloppsbygge.


– Det blev spännande direkt. Jag gillade att det var så många moment, både projektering, rörläggning och att köra maskin.


Det var en snickare som tagit fram avloppslösningen, och premiärbygget blev kanske inte en mönsteranläggning.


– Men jag skäms inte för den, jag var och tittade på den bara för någon vecka sen och den ser fin ut.


Sedan dess har det runnit mycket vatten – både under broarna och igenom de enskilda avloppen. Jerleryds Tjänster AB, JRT, bygger eller åtgärdar 15-20 anläggningar om året, varje uppdrag tar ungefär en vecka och jobben blir allt fler.


– För 30-40 år sedan räckte det gott med en trekammarbrunn som mynnade ut i ett dike, ett vattendrag eller kanske en nedgrävd stenkista men i takt med att myndigheternas krav har ökat har man börjat gräva infiltrationsanläggningar, använda biologisk rening eller minireningsverk, eller anlägga markbäddar.


I hemstaden Hässleholm är det bra skjuts på avloppsbytena sedan man infört en ny rutin: alla fastighetsägare som fått en anmärkning vid slamtömningen avkrävs en statusrapport.


– Vi blev helt nedringda och har haft svårt att hinna med att åka ut och planera, gräva provgropar och göra själva jobbet, säger Johan Jerleryd.


Efter några år som avloppsbyggare har han utvecklats, både när det gäller teknik och utrustning. I början satte han till exempel mest plastbrunnar.


– Jag hade inte maskiner som klarade betongbrunnar, för det krävs 8-10-tonsmaskiner.


Nu har han den maskinkraft som behövs, två Kubota grävmaskiner, en på åtta ton och en på två ton, samt en lastväxlare utgör maskinparken.


Plastbrunnarna har därmed fått ge vika för de mer gedigna betongbrunnarna. Johan Jerleryd noterar dock att plastbrunnarna faktiskt har sina fördelar, de är lätta att hantera och är det trångt kan de bäras in av två man.


– Nackdelen är läggningsdjupet, de klarar inte marktrycket om det blir för djupt. Det går att lösa med markisoleringsskivor men det blir en dyrare lösning för kunden.


– Betongbrunnarna kan dessutom återfyllas med det man grävt upp, för plastbrunnarna måste man använda det material som tillverkaren specificerat, det kan handla om singel, sand eller rörgrus.


JRT har i dag en anställd och som mest har företaget sysselsatt fyra man. Firman arbetar med flera olika leverantörer och är serviceentreprenör i mellersta Skåne för Baga.


Johan Jerleryd konstaterar att affärerna går bra, omsättningen ökade med 80 procent i fjol. Han tar trots detta inget för givet.


– Det kan vända fort, men jag tror att vår styrka är helheten, vi gör allt från projektering till återställning, vi är också noga med att presentera både för- och nackdelar för kunderna så att de ska känna sig trygga.


Floden av avloppsjobb har dock fått honom att fatta ett strategiskt beslut – JRT avstår numera ifrån de flesta ”reguljära” anläggningsuppdragen.


– Vi har gjort mycket sånt men nu har jag tagit ett steg tillbaka och koncentrerar mig på avloppen. Ska man bygga ett starkt företag måste man nischa sig och bli riktigt duktig på en sak – då kan man ta betalt för det.


Fotnot: Mer läsning finns! Klicka på länkarna nedan!


Hur går det till på ett avloppsbygge? Läs mer här (klicka på länken).


Behövs det en certifiering av entreprenörer? Johan Jerleryd tycker det, läs mer här (klicka på länken).



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093