Wacker Neusons nya huvudkontor
Arlöv. Flyttlasset gick redan i februari, och i slutet av april bjöd Wacker Neuson in till formell invigning av sitt nya skandinaviska huvudkontor i Arlöv utanför Malmö.
Företaget har i nästan 40 år haft sina hemvist i Södra Sandby, men nu var det dags att uppgradera hemmabasen.
– Det blev för litet, vi hade inte plats längre, konstaterar Bertil Andersson, servicechef på Wacker Neuson.
– Vi har fått ut väldigt mycket maskiner i vår, i Södra Sandby fick vi lov att hyra två verkstäder, vi klarade inte trycket där längre.
Företaget letade länge efter lämpliga platser, och hittade till sist rätt i Arlöv, med utsikt över åkrarna men inte långt från motorvägen.
– Det var ett dilemma tidigare, det måste gå lätt att komma till oss, vi behöver till exempel få in leveranser en gång per dag från våra fabriker.
Skanska äger marken och tog ett knappt år på sig att färdigställa kontoret som är totalt 7 500 kvadrateter stort med luftiga kontor, lager och verkstad.
– Vi har byggt för framtiden, och kan expandera både i försäljning och personal, säger Bertil Andersson.
Huset är byggt enligt Wacker Neusons riktlinjer – alla företagets anläggningar ska se likadana ut.
– Vi fick färdiga ritningar men har anpassat byggnaden efter just vår verksamhet och efter svenska mått och regler, kommenterar Bertil Andersson.
Byggnaden, och inte minst verkstaden, är utformad i samarbete med personalen.
– De har fått tycka till, de kanske ser att en passage i verkstaden är för smal för att fungera, då har vi sett till att bredda den.
Det är högt i tak i den fullt utrustade verkstaden, som är indelad i två delar.
I den tyngre avdelningen utrustas nya maskiner inför leverans – det är inte många som nöjer sig med fabriksversionen.
– Svenska entreprenörer vill ha många tillbehör, vi sätter på rototiltar, joystickar, centralsmörjning, fler lampor... Kunderna vill ha maskinerna på sitt sätt!
Verkstadspersonalen utför också reparationer och service, en utetekniker servar maskiner i fält och två personer arbetar heltid i verkstaden.
– Vid behov hyr vi in folk, säger Bertil Andersson.
Den andra delen av verkstaden är avsedd för företagets lättare sortiment, tack vare lyftbord kan personalen arbeta bekvämare med paddor, vibratorplattor med mera, det finns också kranar i taket och en oljebar som ska tillgodose både de tyngre och de lättare produkternas behov.
Intill verkstaden finns flera avskilda rum, ett är avsatt för oljehanteringen, ett annat rymmer all blästring – för att minska dammet och bullret ute i verkstaden, och ett tredje är avsett enbart för batteriladdning.
– Vi vill ha det separat, med ordentlig ventilation, det kan lukta riktigt mycket och vi säljer mycket batterier, säger Bertil Andersson.
Huvudkontoret har också fått ett lager i två plan för att kunna tillgodose kundernas akuta behov av reservdelar. Bertil Andersson konstaterar dock att det ofta går lika bra att beställa delarna direkt från fabrik. Ett maskinlager finns också, där produkterna provas innan leverans.
Investeringen har gått på nästan 40 miljoner kronor och byggnaden är miljöklassad.
– Det är inte helt vanligt för en verkstads- och lagerbyggnad och viktigt för oss på Skanska, konstaterar Amanda Modig, en av Skanskas representanter under invigningen.