23948sdkhjf

Vindkraft kan ge jobb i glesbygd

Bygget av Skogbergets vindpark i Markbygden gav 125 regionala årsanställningar. Till det kommer ytterligare nio lokala årsarbeten för drift och underhåll under de 25 år som vindparken väntas vara i drift. Det visar en färsk studie framtagen av Nätverket för vindbruk.
Arbetslöshet är ett gissel var den än dyker upp, men särskilt märkbar blir den i glesbygd. I viss utsträckning har bygg- och anläggningsprojekt kunnat fungera som något av konjunkturregulator och nu kommer en rapport från Nätverket för vindbruk där just vindkraften lyfts fram som ett lysande exempel på investeringar som gynnar lokal sysselsättning på både kort och lång sikt.

Studien, som genomförts av Christer Andersson från Nätverket för vindbruk på uppdrag av Energimyndigheten, skiljer sig en del från tidigare arbetskraftsstudier om vindkraft. Bland annat betonas att de äldre undersökningarna baserats på prognoser och beräkningsmodeller medan beräkningarna denna gång utgår från faktiskt nedlagd arbetstid i olika faser. En förutsättning för detta är att Svevind som byggt vindkraftparken och Enercon som levererat turbinerna samt deras underleverantörer bidragit med underlag till fallstudien.

Ett av de studerade projekten är vindkraftsparken Skogberget i Piteå där investeringarna uppgår till ungefär 1,5 miljarder kronor. Rapporten slår fast att 42 procent av arbetskraften kom från regionen.

– Motsvarande 125 årsanställningar har utförts av företag från Norr- och Västerbotten. Nu när parken med sina 36 vindkraftverk är igång kommer ytterligare nio regionala jobb för drift och underhåll att finnas varje år under de 25 år som vindkraftverken ska producera el, säger Christer Andersson.

Fallstudien lyfter också fram att investeringen därutöver gett ett betydande tillskott till den regionala ekonomin,

– Besöks- och servicenäringen kunde räkna in 48 000 gästnätter i närområdet från inpendlande arbetskraft. Enligt officiell statistik spenderar dessa boende varor och tjänster för 94 miljoner kronor som ett ytterligare plusvärde, hävdar Christer Andersson.

Med utgångspunkt f rån den aktuella fallstudien och en liknande studie av Mörttjärnbergets vindpark i Bräcke kommun har ett regionalt planeringsverktyg utvecklats – ett verktyg som kan bidra till att öka sysselsättningen lokalt om det används redan från början av de fem till sju år det ofta tar från idé till färdig vindkraftspark.

– Nätverket för vindbruk erbjuder nu projektörer och investerare samt kommuner, regioner och lokala näringsliv i hela landet hjälp att prognostisera vilken typ av kompetenser och hur mycket arbete det blir om planerade vindkraftsparker byggs. Det ger beslutsfattare och lokalt näringsliv en möjlighet, att i god tid, agera proaktivt för fler lokala jobb säger Christer Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093