23948sdkhjf

På spaning efter industriavfall

Stora mängder avfall från skogsindustrin finns i dag på bottnarna i ett flertal svenska sjöar och vattendrag. Det konstaterar SGU som i samarbete med länsstyrelsen nu ska kartlägga träfiberbankar på tre jämtländska älv- och sjöbottnar.
Fiberbankar i Norrland” är ett projekt som sjösattes 2014 och ska pågå till 2016. Havs- och Vattenmyndigheten har avsatt 7,6 miljoner kronor i projektet som drivs i samarbete mellan de norrländska länsstyrelserna och Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

Målet är att bidra till en giftfri miljö, och ett av verktygen är att inventera vattendrag och sjöbottnar längs Norrlandskusten och i några sjöar i inlandet.

Historiskt har, enligt SGU, träindustrierna under vissa perioder släppt ut orenat avloppsvatten, vilket har resulterat i så kallade fiberbankar där trä-, bark- och cellulosafibrer samt kemikalier som använts i fabrikerna samlats nedströms industrierna.

– I vilken omfattning fiberbankarna finns, var de finns samt vilka miljögifter de innehåller är just vad SGU ska undersöka, säger Johan Norrlin, maringeolog på SGU.

Närmast på tur står tre områden i Jämtland där bland annat undersökningsbåten Ugglan ska bidra till en kartläggning av vattenområdena nedströms de nedlagda massafabrikerna i Hissmofors och Äggfors samt Revsundssjön utanför den nedlagda boardfabriken i Pilgrimstad.

Ugglan är en åtta meter lång aluminiumbåt som bland annat utrustats med en kran med elvinsch som kan användas för exempelvis provtagning med stötlod och gripskopa. För navigeringen finns satellitbaserad positionering, radar och AIS-system för framdrift när sikten är dålig.

Dessutom är Ugglan välförsedd med datorkraft och allehanda avancerade mätsystem.

Arbetet, som just påbörjats, låter sig ändå inte göras i en handvändning – trots all teknikhjälp. Fiberbankarna är nämligen ofta svåra att hitta.

– Det beror på att det är så strömt och att fibrerna har spridits ut och blandats med annat material, berättar Anna Löfholm, som arbetar som miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Jämtlands län.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.199