Vägval för vägens bästa
Hur är det ställt med de nordiska vägarna egentligen? Finska Roadscanners vision om framtiden är dyster, företagets grundare och huvudägare Timo Saarenketo ser flera hot mot vägarna under den kommande tioårsperioden.
Både i Finland och i Sverige höjs till exempel röster om att få köra tyngre lastbilar på vägarna, allt fler av de tyngre ekipagen använder dessutom singeldäck.
– I Finland tillåts 76 ton och på vissa ställen får man köra 105 ton. För tio år sedan var det 20 procent som använde supersingle däck, i dag är det 85 procent, förklarade han på en presskonferens på Maskinexpo.
Han liknar däckskiftet vid att gå med eller utan snöskor.
– Trycket blir högre på en mindre area, det får effekt på beläggningen.
Med detta i åtanke förutspår han att beläggningsskador kommer att bli allt vanligare och att det blir andra typer av skador som påtagligt kommer att minska beläggningens livslängd.
Ett tredje möjligt hot är automatstyrda fordon.
– När vi kör en bil kör vi inte exakt på samma sätt, med automatisk styrning av framtidens lastbilar blir variationen bara någon centimeter – då ökar risken för skador.
Om eller när detta inträffar krävs tjockare vägbeläggning, att åtgärda hela vägnätet lär dock kosta astronomiska summor tippar Timo Saarenketo. Hans lösning är i stället att undersöka vägnätet och åtgärda de svagaste punkterna. Han konstaterar också att behovet av proaktivt underhåll kommer att öka och hänvisar till ett finskt projekt som syftar till att vägnätet i en viss region ska vara i bättre skick om tio år jämfört med i dag, men med hälften så stora beläggningskostnader.
– Sprickan ska inte ens hinna visa sig innan vägen är lagad. Då måste man mäta beläggningen för att se var det riskerar att bli en skada.
Timo Saarenketo uppmanar väghållarna att ta sig an problemet på en gång.
– Vänta inte på sprickan, det är bättre med hälsovård än med medicinsk behandling.
Föga förvånande föreslår Roadscanners att just deras utrustning används, företagets Road Doctor Survey Van beskrivs som ett komplett system för att diagnosticera vägar, med georadar, laserscanner, accelerometer, värmekamera, videokamera, GPS-positionering med mera.
– Den scannar med laser och skickar en elektromagnetisk våg i vägen som reflekteras tillbaka och visar tjockleken i alla lager, förklarar Svante Johansson på Roadscanners svenska kontor.
Det är inte bara själva vägen som måste undersökas, även diken och andra områden intill vägen har betydelse för vilket skick vägkroppen befinner sig i.
– Det bästa är att integrera analyserna av vägytan och informationen om vad som finns under vägen, säger Timo Saarenketo.
Med rätt information kan man vidta rätt åtgärder.
– Då förstår vi förstår bättre hur vägar beter sig, vi kan till exempel se att ett dike blockerar vattnet så att vägen deformeras, om man bara lagar vägen löser man inte problemet.