23948sdkhjf

Tio hål i taget

Med sex mindre blandare i stället för två stora ska injekteringen av borrhål ske snabbare och säkrare hävdar Insemoso. – Vi är först i världen med multihål, säger Stefan Sandman.

En helt ny injekteringsanläggning premiärvisades på Maskinexpo, utrustningen var så ny att det var på håret att man fick med sig en faktisk produkt till mässan.


– Den är faktiskt inte helt klar ännu, vi har fått putsa och snygga till för att ha något att visa upp, säger Stefan Sandman, ägare och vd på Insemoso.


Han kallar systemet Swog, Scandinavian Way of grouting, och det går ut på att injektera borrhål snabbare och effektivare.


– Vi är först i världen med multihål.


Att bygga tunnel i råberg innebär att borrhålen måste tätas innan sprängning. Den maximala injekteringskapaciteten är ofta 150 liter per minut, en siffra Insemoso anser sig kunna slå med Swog.


– Vi klarar 400 liter per minut, då räcker bruket till fler hål samtidigt.


Enligt Stefan Sandman kan man fylla tio hål samtidigt med den nya anläggningen.


– Vi använder mindre energi och får ut mer, ”less is more”.


Även säkerheten ska öka, uppger Stefan Sandman.


– Operatören behöver inte titta i grytan, allt sker med automatik.


Han tog fram anläggningen sedan Trafikverket efterfrågat nya effektiva metoder att använda för Förbifart Stockholm. Metoden har patentsökts och två system är redan sålda till Norge.


– Det första svenska systemet kommer att användas på Förbifart Stockholm, säger Stefan Sandman, som anser sig ha effektiviserat injekteringen jämfört med de konventionella metoder konkurrenterna använder.


– Deras metoder har 25 procent av vår kapacitet.


Vad är då tricket?


– Konkurrenterna har stora blandare och det tar tid att ha i vatten och cement, att blöta varje cementpartikel och mixa blandningen. Vi har sex mindre blandare, det blir mindre mängd i varje och det går fortare att blanda och blöta.


Enligt Stefan Sandman tar det fem minuter att få fram 172 liter cementblandning med konventionella metoder.


– För oss tar det 37 sekunder att blanda och vi får 400 liter per minut i ett kontinuerligt flöde.


En mindre blandare är också att föredra om olyckan är framme, anser Stefan Sandman.


– De större blandarna rymmer kanske tusen liter – vad händer om en pump går sönder? Det blir en tegelstan snabbt och det vill man inte råka ut för.


– Vi har mindre blandare, de rymmer bara 86 liter. Om pumpen går sönder är det dessutom bara en blandare i taget som är fylld med cementvatten, de andra innehåller bara vatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172