23948sdkhjf

Storsatsning på elvägar

Strömskenor i vägen eller trådar i luften. Det är två tänkbara lösningar för kraftförsörjningen till elvägar. Nu vill Trafikverket låta två leverantörer testa var sin metod för att öka kunskapen om alternativa modeller för bland annat tunga transporter.
Sverige är ett av de länder i världen som har kommit längst med att utveckla tekniken för elvägar. Det är ett sätt att utveckla miljösmarta transporter i det befintliga vägnätet. Det kan bli ett bra komplement till dagens väg- och järnvägstrafik, säger Torbjörn Suneson, tillförordnad generaldirektör i Trafikverket.

Förhoppningen är att de båda teststräckorna redan under år 2018 ska ha levererat ett gediget underlag som ska ge såväl myndigheter som näringsliv och utbildningsinstitutioner tillräcklig kunskap för att driva utvecklingen av framtidens elvägar i rätt riktning. Satsningen beskrivs av Trafikverket som den största pågående förkommersiella upphandlingen på området i Europa.

Projektet genomförs i samråd mellan Trafikverket, Vinnova och Energimyndigheten som nu valt ut två av de ursprungliga elva leverantörer som anmälde sitt intresse för att utveckla elvägar vid upphandlingens första skede år 2013.

De två leverantörer som nu får resurser för att genomföra storskaliga testanläggningar är Rosersbergs Utvecklings AB och Region Gävleborg. Rosersbergs Utvecklings AB ska jobba vidare med en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonet under resan. Region Gävleborg föredrar att hämta kraften från skyn till en strömavtagare på lastbilshyttens tak som i sin tur matar strömmen vidare till fordonets elhybridmotor.

Elvägar kan få stor betydelse för att skapa mer hållbara transporter i framtiden och samtidigt bidra till att stärka Sveriges konkurrenskraft. Det är också ett bra exempel på hur myndigheter kan använda upphandling för att stimulera fram nya lösningar, säger Charlotte Brogren, generaldirektör i Vinnova.

Utanför Gävle kommer redan i år en två kilometer lång demonstrationsanläggning att byggas på E16. Siemens svarar för bland annat luftledningarna och kraftöverföringen med beprövad teknik som hämtats från järnvägssidan och anpassats till vägtrafik och till de hybridlastbilar som levereras av Scania.

Även i det andra projektet, där kraften hämtas från en elskena i vägbanan, är det Scania som levererar testbilarna.

– Vi kommer nu att fortsätta utveckla detaljer inom tekniken vid vår testbana vid Arlanda och om cirka två år anlägga en två kilometer lång sträcka mellan Arlanda och logistikcentret i Rosersberg, säger Hans Säll, samordnare för affärsutveckling på NCC Roads och ordförande i konsortiebolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078