Minikran med ledad bom
Maedas minikranar har hittat till Europa med bland annat Sverige som ett av föregångsländerna. På Maskinexpo blir det Sverigepremiär för MK1033 som visades som prototyp på Bauma i München för två år sedan.
En annan förklaring kan vara att det är svenska Kranlyft som ansvarar för japanska Maedas verksamhet i bland annat Europa och som därför är väl bekant med den svenska marknaden.
Till Maskinexpo tar Kranlyft med sig MK1033 som inte är mer än ungefär 75 centimeter bred och mindre än två meter hög, vilket gör att den kan ta sig fram även på mycket trånga ytor. Den klarar att ta sig genom de flesta dörröppningar och kan också transporteras med många bygghissar.
Underredet är detsamma som på den etablerade MC285, vilket kan ge vissa fördelar vad gäller samordning av exempelvis reservdelar.
Kranen väger ungefär två ton och har en lyftkapacitet på ungefär ett ton. Delad bom gör att den kan placeras nära hinder och högsta lyfthöjden anges till strax över elva meter.
Richard Beiron på Kranlyft har stora förhoppningar på nykomlingen som presenteras i en tid när Maedas produkter blir allt mer efterfrågade.
– Sverige är ett av de områden som vaknat på allvar. Man börjar få upp ögonen för att det är ett extremt säkert koncept. Det går i praktiken inte att göra fel, säger Richard Beiron på Kranlyft.
– Det finns kranar för både el- och dieseldrift , vilket ger ett väldigt brett användningsområde. Vi märker också hur sättet att tänka förändras. Minikranarna kan märkbart bidra till att minska belastningsskador och i synnerhet liftföretagen börjar ta till sig produkttypen. Nu ser vi också hur mobilkransföretagen börjar tänka om så smått. För ett par tre år sedan såg vi hur uthyrningsföretagen började rapportera om en beläggning som ökade allt snabbare. Tendensen håller i sig, flera har utökat flottan rejält, säger Richard Beiron.