Tänk om – tänk rätt
När nu Ekonomistyrningsverket varnar för ökad ekonomisk brottslighet borde kanske till och med Stefan Löfven för en gångs lyssna på sakkunniga.
Dessvärre gäller det långt ifrån alla. Inte minst har regeringens idoga och konsekventa arbete med att bekämpa rikedom skapat berättigad oro bland de svenska småföretagarna, och för all del även bland de ungdomar som regeringen hellre vill placera i en kö hos Arbetsförmedlingen än ute i arbetslivet.
Enligt företagarförbundet Fria Företagare har ungefär 95 procent av de svenska företagen högst tio anställda och dessa företag har svarat för ungefär 80 procent av alla nya jobb som skapats i Sverige under de senaste åren. Det har dessutom skett trots den lille företagarens ständiga problem med svåröverstigliga hinder som arbetsgivaravgifter, lagen om anställningsskydd och sjuklöneansvar.
Under senare år har rot- och rutavdrag verksamt bidragit till att öka sysselsättningen samtidigt som de i hög grad lyckosamt bekämpat svartarbete.
Det är en utveckling som av någon outgrundlig anledning inte uppskattas av den konfiskatoriskt sinnade rödgröna regeringen. Den har valt att bryta vallöftet om att inte röra rot-avdraget och avser att begränsa avdragsmöjligheterna avsevärt. Företagarna har försökt att sätta siffror på rot-avdragets betydelse – siffror som talar sitt tydliga språk. Sedan är det förstås upp till var och en att bedöma om utvecklingen är bra eller dålig.
Helt klart är i vart fall att den sittande regeringen inte uppskattar den utveckling som redovisas. Ungefär 1,1 miljoner kunder har köpt rot-tjänster från 68 000 företag. Rot-avdraget har skapat närmare 22 000 nya heltidsjobb, enligt Företagarnas beräkningar.
För att visa vad som händer om rot-avdraget sänks hänvisar Företagarna till en Sifo-undersökning. Där anger 49 procent av de företag som erbjuder rot-tjänster att de i så fall tvingas säga upp anställda. 18 procent räknar med att resultatet blir nedläggning av företaget. Det är framtidsutsikter som skrämmer de flesta – regeringen är ett av få undantag. Vänsterpartiet är ett annat.
Nu har ytterligare ett antal tungt vägande remissinstanser visat sig vara synnerligen skeptiska till regeringens planer. Visserligen har regeringen hittills visat sig vara helt iskall till alla former av sakliga argument, men när nu bland annat Ekobrottsmyndigheten och regeringens egen expertmyndighet, Ekonomistyrningsverket, varnar för ökad ekonomisk brottslighet borde kanske till och med Stefan Löfven för en gångs lyssna på sakkunniga.