23948sdkhjf

Smutsen sprider sig

Läckande avlopp bidrar till både övergödning och förorenade vatten. – Bara 20 procent av de brunnar som provtogs hade tjänligt vatten, resten hade tjänligt med anmärkning eller otjänligt, konstaterar Havs och Vattenmyndigheten.


Det finns ungefär en miljon enskilda avlopp i Sverige, 700 000 av dessa är kopplade till en vattentoalett och när man efter uträttat ärende trycker på spolknappen forsar näringsämnen som kväve och fosfor men kanske också läkemedelsrester, kemikalier och smittoämnen som bakterier och virus ut i rören. Det är därför viktigt att avloppet är i gott skick, så att avfallet inte sipprar orenat ut i naturen.

– Det är reglerat hur mycket fosfor och kväve man får släppa ut, men man får förstås inte sprida smitta heller, säger Åsa Gunnarsson, utredare på Havs och vattenmyndigheten, HaV.

Fosfor och kväve från läckande avlopp bidrar till övergödning av både mark och vatten, ett fenomen som än så länge finns främst i de södra och mellersta delarna av landet. Hälsoskyddsproblematiken finns främst i tätbebyggda områden där bristfälliga avloppsanläggningar till exempel riskerar att förorena bad- och dricksvatten.

– En rapport från Socialstyrelsen från 2008 visar att bara 20 procent av de enskilda vattentäkterna som provtagits har tjänligt vatten, resten hade tjänligt med anmärkning eller otjänligt, kommenterar Åsa Gunnarsson.

Det finns flera nationella miljökvalitetsmål som berör små avlopp och kommunerna måste leva upp till de miljökvalitetsnormer som finns. Det är dock inte säkert att lösningen alltid innebär att ställa krav på de enskilda avloppen.

– Varje kommun måste ta reda på vad problemen beror på och prioritera – det kan vara de enskilda avloppen som måste åtgärdas först, men det kan också vara till exempel jordbruket, större reningsverk, industrin eller en kombination.

Siffror som HaV redovisar visar till exempel att de enskilda avloppen stod för 14 procent av nettofosforbelastningen till havet 2009, medan jordbruket stod för 44 procent, industrin för 19 procent och de kommunala reningsverken för 17 procent.

– Vi ser dock att bidraget från de enskilda avloppen ökar, samtidigt som de andra minskar – vilket kan bero på att de enskilda avloppen inte åtgärdas i den takt som behövs utan blir allt äldre och får sämre funktion, säger Åsa Gunnarsson.

Fotnot: Mer läsning finns här, klicka på länkarna nedan!
1: Ungefär 350 000 enskilda avlopp – både gamla och nya – måste bytas ut. Dagens utbytestakt på 1-2 procent per år måste därför höjas rejält konstaterar Havs och Vattenmyndigheten, HaV.

2: Att gräva avlopp är inte så enkelt som man kan tro, och det är inte alla entreprenörer som gör ett bra jobb. Bättre utbildning och ordentliga rutiner efterlyses därför.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062