23948sdkhjf

Tänk först, gräv sen

Att gräva avlopp är inte så enkelt som man kan tro, och det är inte alla entreprenörer som gör ett bra jobb. Bättre utbildning och ordentliga rutiner efterlyses därför.


När ett enskilt avlopp ska åtgärdas är det ofta entreprenören som får ta på sig projekteringen eftersom fastighetsägaren i många fall är okunnig och kommunen inte får ta på sig ett sådant ansvar.

– Det är svårt att mäta till exempel grundvatten på rätt sätt, men det måste ändå göras och kommunen har inte alltid möjlighet att kontrollera att det blivit rätt, säger Åsa Gunnarsson, utredare på Havs och vattenmyndigheten, HaV.

Kommunen har dock en serviceskyldighet, och hon uppmanar både fastighetsägare och entreprenörer att ta fasta på det.

– Ställ frågor tills ni vet att det är rätt.

Åsa Gunnarsson konstaterar att fastighetsägaren alltid bär det formella ansvaret för att det blir rätt, med en ”svag” beställare faller bördan ändå tungt på entreprenören och tyvärr är inte heller de alltid lämpade för jobbet.

– Det finns hela spannet, från riktiga superproffs till personer som aldrig sysslat med det förut men som ändå ställer upp och gräver en anläggning åt sin granne.

Att bygga ett avlopp kräver mer än att bara sätta skopan i backen, det finns många faktorer att ta hänsyn till.

– Entreprenörerna måste se till att ha både utbildning och erfarenhet, det finns utbildningar, men kanske måste de bli längre och bättre – vi ser gärna att entreprenörerna ställer krav på detta och kräver bättre utbildning av branschorganisationerna.

Utrustningen måste vara CE-märkt, men den allt tätare djungeln av tillverkare och produkter kan ändå vara svår att orientera sig i.

– Det är viktigt att man ser till att anläggningen fungerar både nu och i framtiden, olika anläggningar behöver olika mycket skötsel så det gäller att välja rätt.

När det gäller hur man gör jobbet finns inga bestämda riktlinjer.

– Det kan vara ett problem och som jag ser det är det också något branschen borde ta tag i. Utvecklingen har gått snabbt fram, och det vore kanske bra om det fanns faktablad som beskrev hur man ska gå tillväga, med hänvisning till de nya rön som gjorts och de nya produkter som tillkommit under de senaste åren.

Fotnot: Mer läsning finns här, klicka på länkarna nedan!

1: Ungefär 350 000 enskilda avlopp – både gamla och nya – måste bytas ut. Dagens utbytestakt på 1-2 procent per år måste därför höjas rejält konstaterar Havs och Vattenmyndigheten, HaV.

2: Läckande avlopp bidrar till både övergödning och förorenade vatten. – Bara 20 procent av de brunnar som provtogs hade tjänligt vatten, resten hade tjänligt med anmärkning eller otjänligt, konstaterar Havs och Vattenmyndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062