Ringled åter på agendan
Trafikverket tittar närmare på en eventuell östlig förbindelse, en bergtunnel som skulle kunna bli den sista länken i en ringled runt Stockholm.
Stockholm. Södra länken är etablerad sedan länge, Norra länken är i stora delar klar och skopan har satts i backen för Förbifart Stockholm. Allt fler sneglar därför på en östlig förbindelse, en tänkt tunnel som ska gå under Saltsjön och mellan Värmdöleden och Frihamnen, en tunnel som i så fall skulle kunna bli en sista länk i en ringled runt Stockholm.
Frågan dryftades på ett seminarium arrangerat av Bil Sweden och enligt Peter Huledal på Trafikverket har en östlig förbindelse varit aktuell i många år, det första formella dokumentet var en generalplan 1928, 1948 skissade man på en Österbro och förbindelsen fanns med i flera planer på 1950- och 1960-talen.
På 1970-talet var det tystare, i slutet av 1980-talet togs planen på en Österled fram och på 1990-talet slöts Dennisöverenskommelsen, ett investeringstungt paket som bland annat innehöll Södra länken, Norra länken och Förbifart Stockholm. Den östliga förbindelsen planerades som en sänktunnel under Saltsjön, handlingar upprättades, men det blev aldrig någon arbetsplats och Dennisöverenskommelsen sprack sedermera.
Tanken på en östlig förbindelse levde dock vidare, en förstudie 2006 och en åtgärdsvalsstudie 2013 pekade på att trafiksystemet i Stockholms östra delar var överlastat, med bristande tillgänglighet.
Trafikverkets förslag till lösning innehöll bland annat en östlig förbindelse, och man fick sedermera två miljarder kronor av alliansregeringen för att analysera frågan och ta fram underlag.
Detta arbete pågår, Trafikverket har till exempel tagit fram underlag för de analyser som ska ske inom ramen för Sverigeförhandlingen, det handlar bland annat om olika sträckningsanalyser och frågan om tunneln över Saltsjön ska byggas som bergtunnel eller sänktunnel.
– Vi har tagit fram en skiss för bergtunnel, konstaterade Peter Huledal.
En bergtunnel innebär att tunneln måste läggas riktigt djupt från trafikplats Sickla upp till Norra länken.
– Det är 80 meter ner till fast berg, det innebär att leden måste ner till 120 meter.
I de kommunala planer och översiktsplaner som redan finns talar man dock om en sänktunnel, inte en bergtunnel.
– Vi måste därför se vad som är aktuellt, vad man behöver reservera mark för i de kommunala planerna så att man kan bygga – nu eller om 30 år. Det skulle kunna möjliggöra en byggstart 2020-2025.
Trafikverket räknar med att huvudtunnlarna blir 8,5 kilometer långa, med tre trafikplatser (Ropsten, Lindarängsvägen och Värmdövägen).
Än så länge är inga politiska beslut tagna, och skulle ett sådant komma lär det ändå ta tid innan skopan sätts i backen, konstaterar Peter Huledal.
– Man behöver analysera och pröva olika finansieringslösningar, man måste också pröva ett antal olika alternativ och göra en samlad bedömning.
– Det finns otroligt många osäkerheter, även på byggsidan. Det är inte enkelt att göra en 120 meter djup tunnel, förbindelsen får inte heller inkräkta på nationalstadsparken.
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, påpekade vikten av att välja rätt sträckning – att dra den under stan frigör inte mycket mark för bostadsbyggande, att dra den under Djurgården och Nationalstadsparken innebär inte heller mycket byggande.
– Då är en sträckning över Lidingö mer intressant, det är hyfsat bebyggt men det finns fortfarande ställen att bygga på.
Han betonade också vikten av var man placerar på- och avfarterna.
– Var man lägger dem spelar stor roll om man ska skapa möjligheter för ett ökat bostadsbyggande,.
Enligt Anna Wersäll , näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, är frågan om en östlig förbindelse en oerhört viktig miljöfråga för huvudstaden.
– Enligt en simulering som WSP gjort skulle en östlig förbindelse minska trafiken i hela innerstaden med elva procent, och på många ställen blir avlastningen mycket större.
– Med en östlig förbindelse skulle man kunna sätta trängselskatt på innerstadsbroarna, det är en spännande tanke och också en finansieringsmöjlighet, en östlig förbindelse skulle kunna vara den enda vägen i hela Sverige som skulle kunna finansieras helt med avgifter.
Fotnot: (S) och (M) har inte riktigt samma inställning till en östlig förbindelse, läs mer här (klicka på länken).