23948sdkhjf

Infrastrukturministern försvarar vägslitageskatt

Mer pengar till statskassan, sundare konkurrensvillkor och mer miljöanpassade transporter. Infrastrukturminister Anna Johansson ser många fördelar med en vägslitageskatt. Oppositionen håller dock inte med.

Regeringen tillsatte nyligen en utredning som ska föreslå hur en avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga lastbilar skulle kunna se ut.


– Vi har pratat om det ganska länge, och det finns flera länder i vår närhet – inte minst Tyskland, som redan har systemet, säger infrastrukturminister Anna Johansson till Leveranstidningen Entreprenad.


En ny skatt ska, enligt infrastrukturministern, vara ett sätt att komma tillrätta med flera olika problem


– Vi ser att vi behöver bygga mer infrastruktur under de närmsta åren och till det behövs finansiering av vägar och järnvägar.


– Dessutom är den tunga lastbilstrafiken inte särskilt bra på att bära sina egna kostnader, den ger upphov till mycket slitage men betalar inte särskilt mycket fordonsskatt.


– Vi ser också att transportsektorn står för en stor del av den negativa påverkan på miljö och klimat. Det behöver vi förändra.


Ett fjärde problem är konkurrensvillkoren inom transportsektorn.



– De är inte särskilt sunda, seriösa åkare har ofta svårt att konkurrera med mindre seriösa aktörer, och reglerna för kör- och vilotider, cabotage med mera bryts ofta.


En vägslitageskatt kan inte lösa alla dessa problem, men Anna Johansson tror att den kan bidra till lösningen.


– Den kan bidra till mer pengar till statskassan, skatten ska dessutom utformas så att den främjar en mer miljöanpassad näring, förhoppningsvis ska den styra transportköparna så att de väljer mer hållbara transporter, med tanke på att systemet är GPS-baserat ska det också innebära större möjligheter att övervaka efterlevnaden av regler.


Förslaget har fått kritik, inte minst från Centerpartiets infrastrukturpolitiske talesperson Anders Åkesson.


– Skatt är nu lösningen på allt från övervikt till utsläpp. Man jobbar ensidigt med piskan istället för att hitta morötter, sade han i ett pressmeddelande nyligen.



Anna Johansson håller inte med.


– Det är inte rimligt att skattebetalarna ska stå för vägunderhållet och att de tunga transporterna ska slippa betala för de kostnader de ger upphov till.


– Systemet innehåller både morot och piska, moroten är att åkare som investerar i ny teknik och kör på ett hållbart sätt ska få lägre kostader än de som kör på ett icke-hållbart sätt.


– Sen är det intressant att Centern pratar om morot och piska, piskan har ju varit mycket förekommande för deras del, till exempel när det gäller arbetslösa. Det vore också roligt om de borgerliga partierna någon gång kunde ta fram ett eget förslag på hur man kan minska miljöpåverkan från transportsektorn, det vore en konstruktiv diskussion jag gärna skulle delta i.


Enligt regeringen är tanken att både svenska och utländska lastbilar som trafikerar de svenska vägarna ska omfattas av skatten. Bussar är trots sin vikt inte medräknade, åtminstone inte just nu. Enligt Anna Johansson har bussarna kanske en slags gräddfil eftersom de fungerar som ett alternativ till personbil.


– En buss sliter trots allt mindre på vägen än 65 personbilar.


Utredarna ska redovisa sitt resultat för regeringen i december 2016, när kan skatten införas?


– Man måste se på juridiken, skattelagstiftningen och inte minst den tekniska lösningen, men om allt går bra kan det bli allvar i början av nästa mandatperiod, säger Anna Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109