23948sdkhjf

Buss på tomgången

Caterpillar vill skaka av sig ryktet som ”törstigt”, men konstaterar samtidigt att det inte räcker med en bränslesnål maskin längre. Föraren, de tekniska hjälpmedlen, arbetsplatsen och tomgången kan vara minst lika betydelsefulla för bränsleekonomin.
Malaga. Bränsleekonomi stod i fokus när Caterpillar bjöd in pressen på maskinvisning i mars och Herwig Peschl, GCI customer solutions manager, global construction & infrastructure, gjorde sitt bästa för att ta död på företagets rykte som bränsleslukande.

– Cat är kända för bra maskiner, men många anser att vi haft ett ”drinking problem”.

– Men det är inte så längre, våra maskiner är produktiva, tåliga och de har också en mycket bra bränsleekonomi.

Företaget konstaterar att dieselförbrukningen är ett problem för kunderna.

– Låg bränsleförbrukning är det näst viktigaste kriteriet för grävkunder i alla regioner och för alla storlekar, bränslekostnaderna står för ungefär 30 procent av driftskostnaderna och dieselpriset har fördubblats i stora delar av Europa sedan 1990.

Det är dock inte bara maskinen som kan bidra till lösningen. Att minska tomgången, utbilda förarna, använda rätt redskap, ta till sig nya tekniska lösningar och utforma arbetsplatsen på ett lämpligt sätt kan vara minst lika viktiga faktorer, hävdar Herwig Peschl.

– Bränsleekonomi är i stort sett material flyttat per tidsenhet delat med bränslet som behövs för detta, det vill säga ton per timme snarare än liter per timme.

Flera av Cats nya modeller uppges vara avsevärt bränslesnålare än sina föregångare. Men även en bränslesnål maskin kan dra soppa i onödan, Herwig Peschl pekar ut tomgången som en avgörande faktor.

– Det är antagligen det mest underskattade bränsleboven av alla, 40-50 procent av den totala tiden jobbar maskinen inte, men den drar bränsle.

Caterpillar har flera lösningar på problemet, Auto Idle Shut är standard på många av företagets produkter (motorn stängs då av efter en förutbestämd tid), det finns också olika system man kan använda, till exempel Engine Idle Management system, som innebär att motorn varvar ner när parkeringsbromsen läggs i.

– Föraren kan också göra mycket själv, till exempel begränsa uppvärmningstiden till 3-5 minuter och inte låta maskinen stå på över lunch.

Andra tekniska hjälpmedel i detta hänseende kan till exempel vara Vision Link, telematik som gör det möjligt att via skärmen se när maskinen jobbar och när den står på tomgång och hur mycket bränsle som går åt.

System som Visual Link ska också kunna leverera felkoder som visar exempel vilka filter som är igenpluggade och vilka injektorer som är smutsiga. Det går också att ser hur mycket maskinen gått på tomgång, och att jämföra olika förares sätt att arbeta.

Att använda någon form av grävsystem kan också minska tomgången, slipper föraren vänta ut gubbar som springer och mäter i gropen blir körningen mer effektiv, hävdar Herwig Peschl, som också rekommenderar utbildning i förarteknik.

– Det kan ge 10-12 procent lägre bränsleförbrukning, ibland kan det räcka med något så enkelt som att komma ihåg att sätta på economy mode.

Han nämner också CPM (Cat production Measurement), ett intetgrerat vågsystem som ska göra det snabbare och enklare att lasta exakt rätt mängd.

Maskinen och föraren är självklara faktorer när det gäller att öka produktiviteten. Arbetsplatsen i sig spelar dock också en viktig roll.

– Att minska transportsträckorna och snabba upp cyklerna innebär mindre bränsleförbrukning, arbetsplatsens utformning har också stor betydelse, man kan till exempel sätta grävmaskinen på en höjd och se till att den har lagom lång sticka när den ska lasta, ställer man dumpern eller lastbilen i rätt vinkel när den lastas innebär det också besparingar.

Att välja en lagom stor maskin av rätt slag för jobbet har också stor inverkan på bränslekostnaderna. Herwig Peschl ser många faktorer som spelar in i valet av maskin.

– Hur mycket ska lastas, hur många lass ska det vara, vilka markförhållanden finns? Vilken kombination av grävmaskin och lastbil blir bäst? Vilken bom passar? Vilken sticka? Vilken skopa? Vilka däck ska man ta - rätt däck kan förbättra bränsleförbrukningen med upp till tio procent.

Enligt Herwig Peschl jämför Caterpillar kontinuerligt sina maskiner, både med de äldre modellerna och med konkurrenternas maskiner.

– Vi sätter mål för bränsleekonomin och vi anser att vissa av våra produkter är bland de mest bränsleeffektiva jämförbara produkter som finns att tillgå just nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094