Scania ger Hyundai ny kraft
Hyundais större grävmaskiner och hjullastare kommer i fortsättningen att utrustas med steg IV-anpassade motorer från Scania. Först ut är 52-tons bandgrävaren HX520L som premiärvisades på Intermat.
– Det ser dessutom fortsatt riktigt bra ut. Orderingången under 2014 hamnade kring 9 000 motorer och den positiva utvecklingen fortsätter även i år. Första kvartalet är det bästa någonsin i avseende på både fakturering och resultat, säger Robert Sobocki, Senior Vice President och chef för Scania Engines.
Senare års långsiktiga avtal med starka maskintillverkare som Doosan, Terex, Atlas Copco och det rykande färska avtalet med Hyundai får försäljningen att öka – och det snabbt. Enligt delårsrapporten såldes mer än 2 500 motorer under årets första kvartal, vilket innebär en ökning med 45 procent jämfört med samma period under rekordåret 2014.
Avtalet med Hyundai Heavy Industries presenterades i samband med maskinmässan Intermat som nyligen arrangerades i Paris. Enligt avtalet kommer Scania att leverera steg IV-anpassade motorer till det sydkoreanska företagets senaste generation stora grävmaskiner och hjullastare. Först ut är HX520L som utrustats med en 13-litersmotor på 331 kilowatt och som också visades på mässan.
– Det har varit viktigt för oss med ett nära samarbete med Hyundai under utvecklingsfasen för att allt ska fungera optimalt med avseende på bland annat bränsleekonomi, säger Robert Sobocki.
Efter hand kommer ytterligare tre grävmaskinsmodeller att lanseras med motorer från Scania: HX480 med 13-litersmotorer samt HX700 och HX900 som båda förses med 16-liters V8-motorer. På hjullastarsidan rör det sig om HL970 och HL980 som utrustas med 9- respektive 13-litersmotorer.
– Redan 1972 levererade vi motorer till de midjestyrda Moxydumprarna. Det roliga var att vi fick fortsatt förtroende när Moxy togs över av Doosan. Sedan dess har samarbetet utvecklats i omgångar, med allt större leveranser – trots att Doosan har egen motortillverkning.
– En uppskattad detalj som bidrar till att kunderna blir fler och fler är att vi klarar emissionskraven i steg IV utan partikelfilter. En annan fördel är att vi kan leverera motorer med samma infästningar som klarar alla emissionssteg från steg II till steg IV. För tillverkaren betyder det att de kunnat fortsätta med våra motorer genom alla steg med ytterst små modifieringar. Det gör oss till exempel väl lämpade när nu Doosan ska börja leverera maskiner med steg IIIA-motorer avsedda för den kinesiska marknaden.
– Vi har ett nära samarbete med lastbilssidan där man nu arbetar med den tredje generationen Euro 6-motorer och vi använder i stort sätt samma komponenter i våra industrimotorer. Vi har också valt en konstruktion som ger högt vridmoment vid låga varv, vilket sänker bränsleförbrukningen. Många ligger kring 2 100 varv. Vi vill ligga på 1 700-1 800. Det är ändå avsevärt högre än för lastbilssidan där det optimala varvtalet förmodligen ligger kring 1 100 eller 1 200. Exempelvis grävmaskiner behöver den extra kraft som ett högre varvtal ger under många arbetsmoment. Strävan är ändå att komma ner så lågt som möjligt.
För flertalet tillverkare är det just nu generellt jobbigt i länder som Ryssland och Brasilien, men för Scanias motorsida är faktiskt Brasilien en oerhört stark marknad.
– Vi är förstås hjälpta av att ha tillverkning i landet och har en hög marknadsandel. Förra året sålde vi enormt bra med ungefär 3 000 motorer. En lite ovanlig tillämpning som dock blivit ganska vanlig i Brasilien har utvecklats på grund av flera års torka. Torkan har resulterat i stor brist på vatten som också spelar en viktig roll för energiförsörjningen. Därför är det numer rätt vanligt att Scaniamotorer seriekopplas för att ge ström, säger Robert Sobocki som ser framtiden an med stor tillförsikt.
Bland annat finns diskussioner om att bredda Scanias åtaganden inom VW-koncernen genom att exempelvis leverera växellådor till MAN, men där är vi inte än.
När Doosan bytte till Scaniamotorer i en del av sina modeller påverkade det försäljningen i Sverige.
– Scania har ett väldigt gott rykte i Sverige och motorn är väl känd även bland mekaniker. Det blev helt klart ett ökat intresse för Doosans maskiner på den svenska marknaden efter motorbytet, säger Fredrik Holmquist, vd för Doosans svenska generalagent Maskinia.
Snart vet vi om EMS kan räkna med motsvarande uppsving när de Scaniaförsedda Hyundaimaskinerna kommer till Sverige.