23948sdkhjf

Grävfri teknik allt vanligare

Så kallad grävfri teknik är kostnadseffektiv och har fördelen med ett enklare återställande av marken. Det menar Mats Andersson, expert på mark och infrastruktur i Skanova som äger och driver fiber- och kopparnät över stora delar av Sverige.
Uppskattningsvis sju till tio miljarder kronor per år investeras för närvarande i en utbyggnad av den svenska infrastrukturen för bredband. Något av motor i utbyggnaden är förhoppningen om att elektroniska samhällstjänster och service via bredband ska vara tillgängliga för så många som möjligt. Regeringens utbyggnadsmål är att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s senast år 2020.

Målet är dock omdiskuterat, bland annat för att det i främst glesbygd kan kräva stora ekonomiska insatser från de enskilda hushållen för att vissa områden ska anslutas till det allmänna nätet.

Ett sätt att hålla kostnaderna nere är att förfina de metoder som finns för att dra nödvändiga ledningar och att minska behovet av återställande arbeten efteråt.

Det är ett enormt utbyggnadsarbete som pågår för full just nu runt om i landet. Tillgång till snabbt bredband i hela landet är enormt viktigt och avgörande för att hela Sverige ska kunna fungera och utvecklas, säger Mats Andersson som räknar med att de företag som är engagerade i bredbandsutbyggnaden kommer att ha fullt upp med jobb de närmaste åren.

Mats Andersson var en av besökarna på ett öppet hus som arrangerades av JLM Scandinavia i april. Tillsammans med några kollegor från Skanova var målet att ta en närmare titt på den senaste grävfria tekniken från amerikanska Ditch Witch, Zahn och Hammerhead.

Under dagen förevisades bland annat maskiner anpassade för fiber till hemmet, däribland styrbara borrmaskiner, jordraketer, kedjegrävare, grävsugar och kabelsökare.

Allt fler av våra entreprenörer intresserar sig för den grävfria tekniken som har flera fördelar. Förutom att den är kostnadseffektiv innebär den att det går betydligt lättare att återställa marken efter utfört arbete, vilket inte minst uppskattas av boende i området, säger Mats Andersson, vars arbetsgivare Skanova hör till de största upphandlarna av den här typen av grävtjänster.

Företaget är helägt av Telia Sonera, äger och driver fiber- och kopparnät över stora delar av Sverige och säljer nätkapacitet till internetleverantörer och teleoperatörer. Därutöver bygger företaget bland annat fibernät åt byalag.

Från Skanova kom också Lena Nilsson som passade på att provköra en Zahn R300 försedd med kedjegrävare för första gången. Zahn är en liten basmaskin som genom att byta ut framdelen på några minuter kan byta skepnad och allt efter behov fungera som bland annat självlastande dumper, minigrävare, stubbfräs eller jordfräs. Som kedjegrävare eller vibrerande kabelplog kan R300 exempelvis användas för att installera rör och kabel i trädgårdar, runt byggnader och i trånga utrymmen.

– Det var kul och spännande att provköra maskinen. Den är mycket lättkörd och funktionerna var dessutom lättbegripliga, säger Lena Nilsson.

René Pedersen och Lars Hansen från RP Kabel & Anlæg hade letat sig från danska Ålborg för att se möjligheterna att använda grävfri teknik för fiber till hemmet. Företaget startades 2007 av René Pedersen och har växt till 15 anställda och växer fortfarande.

Även i Danmark pågår fiberutbyggnaden för fullt och det är viktigt för oss att vara uppdaterade om den senaste utvecklingen inom området, säger René Pedersen.

Pierre Weigl, vanligtvis säljare för JLM Scandinavia i norra Sverige, demonstrerade Ditch Witch grävsug FX20, en produkt som blivit något av ett skötebarn för honom och som kan användas vid exempelvis friläggning av fiber, kabel och rör under mark. Enligt Pierre Weigl kan den även användas för att sanera exempelvis spill, borrvätska, glaskross och andra lösa massor.

Grävsugen får plats på en pickup, ett flak eller ett vanligt släp med en totalvikt på under 3,5 ton. Trots små yttermått anges sugeffekten till drygt 15 kubikmeter per minut. Tanken är monterad i 45 graders vinkel för att underlätta tömning.

Sammantaget är JLM:s vd Björn Säwe nöjd med dagen som är ett återkommande inslag i företagets marknadskommunikation.

– Öppet Hus-dagarna är mycket viktiga för oss när det gäller att demonstrera våra maskiner och tjänster samt få direktkontakt med nuvarande och potentiella kunder, säger Björn Säwe.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143