23948sdkhjf

Huddig lanserar hybrid

Huddig kombinerar en konventionell steg IV-motor och ett litiumbatteri i sin fullhybrid. Maskinen kan köras på diesel, el eller båda två samtidigt – en lösning som ska kunna leverera 30 procent mer effekt.


Hudiksvall. Huddig lanserade sin konceptmaskin den 29 april, täckelset föll under dramatiska former och därunder dolde sig en grävlastare med både en konventionell steg IV dieselmotor och ett litiumbatteri.

Huddig benämner sin maskin som en fullhybrid och vd Lars Lindahl skäms inte för att kalla lösningen världsunik.

– Jag har inte sett någon annan som har den här lösningen.

Den nya teknologin har fått namnet Tigon Technology och går ut på att kombinera en konventionell steg IV dieselmotor med ett batteripack – ett litiumbatteri som lagrar energi vid till exempel inbromsningar eller nedförslut, men som också kan laddas via motorn eller via en extern strömkälla – ett alternativ till exempel när man ska utföra stationära jobb eller jobba emissionsfritt inomhus.

Både arbetshydrauliken och framdrivningen kan drivas av dieselmotorn eller av batteripacket – eller av en kombination av båda.

– Man kan mixa sömlöst, det kan vara 100 procent, 10 procent eller noll procent el – det är bara att välja, säger Daniel Åkerström, projektledare för Tigonprojektet.

Eldriften ska innebära minskad bränsleförbrukning, och därmed förhoppningsvis en miljövänligare drift. Enligt Huddig finns det dock fler fördelar med fullhybriden – maskinen ska till exempel överträffa de konventionella maskinerna när det gäller prestanda.

– Dieselmotorn har ”normal” effekt, sedan kan vi addera 30 procent genom att lägga till el från batteripacket. Då kan man till exempel hålla farten i uppförsbackar och skjuta massor bättre, säger Lars Lindahl.

Under kortare intervaller ska tillskottet kunna bli ännu större, hävdar Huddig, som också lyfter fram 100 procent diffspärr, individuell styrning av varvtal och kraft på varje hjul samt låg ljudnivå.

Företaget bedömer att det framtida priset blir 10-20 procent högre än för en konventionell maskin,

– Men då bedömer vi också att det blir stora besparingar, både i bränsle och i minskade service- och underhållskostnader. Därför tror vi att maskinen betalar sig på 2-4 år.

Utvecklingsarbetet har pågått i största hemlighet i ungefär tre år. Uppdraget bestod i att ta fram en miljömaskin, projektteamet skulle hitta en drivlina som fungerade och välja den bästa batterilösningen. Enligt Daniel Åkerström valde man i stället att kombinera flera tekniker.

– Kombinationen blir större än summan av de separata delarna.

Huddig satsade på att låta en konventionell dieselmotor och ett litiumbatteri samverka. Enligt Lars Lindahl har man dessutom försökt bredda hybridperspektivet genom att välja ut de delar man tror på och avstå från andra.

– Vi har till exempel inte downsizat dieselmotorn, kommenterar Bertil Gyllner.

Tanken nu är att utvärdera konceptmaskinen . som kommer att visas på Maskinexpo i vår- ytterligare. Huddig räknar med att kunna testa maskinen ute hos kunder och om ett par år hoppas man kunna ta fram en förserie.

Innan dess ska man bland annat fördjupa sig i hur man bäst ska kunna ladda batteriet, tanken är också att testa den på fler användningsområden, hittills har testmaskinen utvärderats i rätt begränsade sammanhang men enligt Huddig har man stora förhoppningar om att hybriddriften ska lämpa sig särskilt bra för segmenten järnväg och skog.

– Terrängframkomligheten kommer att bli grym, konstaterar Lars Lindahl.

Huddigs vd anser att fullhybridteknologin innebär ett tekniskt genombrott som kommer att förändra det sätt som både Huddig och andra tillverkare bygger entreprenadmaskiner i framtiden.

– Jag vill påstå att det är en helt unik tillämpning, motorn uppfyller kraven för steg IV och alla funktioner kan drivas med diesel, med el, eller med en kombination, säger Lars Lindahl.

– Det är precis det som marknaden efterfrågar – ingen kommer att kunna låta bli det här.

Fotnot1: på vår Facebooksida finns en liten film med hybriden - titta gärna (klicka på länken).

Fotnot2: Huddig valde namnet Tigon Technology efter djurhybriden Tigon – avkomman till en stark tigerhanne och en smidig lejonhona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094