Volvo ramlar ner från prispallen
Volvo halkar ner från medaljpallen på den lista över världen största tillverkare av entreprenadmaskiner som nu presenteras av brittiska International Construction. Men som vanligt är marginalerna till den nya trean Hitachi närmast minimal.
Caterpillar sitter tryggt kvar på en ohotad förstaplats. Komatsu ligger lika ohotat på andra plats, mycket grovt räknat på ungefär halva Caterpillars nivå och halveras siffran igen landar vi hos de gamla trätobröderna Hitachi och Volvo som byter plats allt som oftast. Den här gången med Hitachi som trea – men differensen är inte större än fem miljoner US-dollar.
Inte långt efter ligger Terex och Liebherr, som också skiftat plats samt John Deere.
Störst av de kinesiska bolagen är XCMG som är ny på tiobästalistan med sin åttondeplats. En stor del av förklaringen ligger i förvärvet av den tyska betongpumpstillverkaren Schwing som gett ett rejält tillskott i omsättningen.
Samtidigt har Zoomlion – på sjunde plats 2013 – lämnat tiobästalistan som avslutas med Sany och Doosan.
International Construction tittar inte på hela maskinförsäljningen utan har valt att se på de 50 största tillverkarna som under förra året sålde för sammanlagt 159 miljarder US-dollar, fyra miljarder mindre än under 2013. Därav hänförs drygt 60 procent till de tio största tillverkarna som domineras av Caterpillar, vars andel dock sjunkit från 19,0 procent till 17,8 – till stor del orsakat av den svaga försäljningen till gruvindustrin.
2014 var ändå ett av de bättre försäljningsåren under 2000-talet, även om det är en bit kvar till rekordåret 2012 då omsättningen för de 50 största tillverkarna hamnade runt 186 miljarder US-dollar.
Ur statistiken går det att lyfta fram vissa tydliga tendenser. Helt klart är att marknaderna i Nordamerika och Europa visar en markant uppgång medan senare års snabbväxande marknader med Kina i spetsen kännetecknas av en klart vikande tendens.
Med stöd från en kraftigt expanderande inhemsk marknad har de kinesiska tillverkarna växt snabbt under en rad av år. Störst marknadsandel uppnåddes 2011 med 16,9 procent räknat på omsättningen. Sedan dess har andelen sjunkit och stannade förra året på 13,3 procent. De nordamerikanska tillverkarnas andel sjönk under 2014 obetydligt till strax under 31-procentsstrecket medan tillverkarna i exempelvis Japan, Tyskland, Sverige och Sydkorea ökade sina andelar något.
Sverige hamnar för övrigt på en för många överraskande bra placering. Ungefär sju procent av den försäljning som sker bland de 50 största maskintillverkarna görs av svenska företag. Bara USA, Japan, Kina och Tyskland visar högre andelar. Länder som Sydkorea, Frankrike och Italien ligger en bra bit efter. Volvo drar dock inte ensamt det svenska loket utan har god hjälp av Atlas Copco och Sandvik som räknas in på 20:e respektive 28:e plats.
Även för de japanska företagen har det gått förhållandevis bra – delvis handlar det om en attraktiv prisbild på grund av att yenen förblivit fortsatt svag. Elva japanska företag finns med bland världens 50 största maskintillverkare, och åtta av dem har klättrat på rankinglistan jämfört med 2013.
Flertalet förändringar mellan företagen har varit förhållandevis små, oftast handlar det om ett kliv upp eller ner, men just japanska företag bryter mönstret. Exempelvis Furukawa har klättrat fem placeringar till 39 och Takeuchi har klättrat fyra till 37. Dessutom är Sakai en nykomling på listan med sin 49:e plats.
Takeuchi är dessutom ett exempel på ytterligare en märkbar trend – 2014 blev generellt ett bra år för tillverkare av mindre maskiner. Kubota och Wacker Neuson hörde också till vinnarna liksom leverantörer av teleskoplastare och arbetsplattformar som JLG, Manitou och Genie som inkluderas i Terex resultat. För dessa företag hänförs tillväxten primärt till Europa och Nordamerika.
En närliggande slutsats är att tillväxtmarknaderna fortfarande präglas av en stor andel nybyggnad med avseende på både byggnader och infrastruktur. I de mogna marknaderna handlar det betydligt mer om renovering och ombyggnad – och säkerligen också om arbetsmiljö. I länder med billig arbetskraft är efterfrågan på mindre maskiner inte lika hög eftersom kostnaden för att utnyttja manuella metoder kan bli lägre.
International Construction drar också slutsatsen att nedgången i tillväxtmarknaderna även påverkar krantillverkarna. Starka aktörer som Manitowoc och Liebherr har fallit en placering och även Terex Cranes har minskat sin omsättning.
En förhoppning inför 2015 skulle kunna vara att efterfrågan på metaller skjuter fart igen eftersom en stor del av råvarorna hämtas från just de växande marknaderna. Minskad efterfrågan ger minskade intäkter, vilket i sin tur minskar investeringsmöjligheterna – allt i en ond cirkel.