Stor uppslutning kring maskinvisning
Det var fullt ös i kylan när HVL Maskin nyligen bjöd in till maskinvisning i Arlandastad tillsammans med ett flertal samarbetspartners. Inte minst blev det ett bra tillfälle att manifestera det färska samarbetet med Delvator och Hitachi.
I Arlandastad finns bland annat verkstadslokaler, reservdelslager, kontorsutrymmen och uppställningsplatser för maskiner utomhus. Under de år som gått har en strid ström av maskinägare låtit sina ögonstenar passera lokalerna eller servas direkt på arbetsplatserna med hjälp av HVL Maskins fältservicebussar.
I lokalerna servas bland annat Case, Merlo, Lännen och Lundberg. Sedan februari är HVL Maskin också auktoriserad serviceverkstad för Delvator och Hitachi. Fast samarbetet sträcker sig längre än så. Delvators säljteam har flyttat in i lokalerna, något som passar säljaren Håkan Svanberg som hand i handske.
– Det är ett väldigt bra läge för verksamhet i norra Stockholm. Jag känner dessutom Ulf Granholm sedan gammalt och vet att våra kunder får utmärkt service. Eftersom det dessutom finns flera andra starka leverantörer etablerade här kan vi komplettera varandra och bilda ett slags maskinvaruhus där vi kan hjälpa till att dra kunder åt varandra, säger Håkan Svanberg, som även kan glädjas åt förhållandevis bra drag i marknaden kring den svenska huvudstaden.
– Just nu går det riktigt bra. Inte minst rullar det ut en hel del hjulgrävare.
Även Ulf Granholm ser framtiden an med tillförsikt.
– Det blev mycket att göra i och med det nya samarbetet, men det är angenäma problem. Jag har ett par F-skattare som kan rycka in och hjälpa till vid toppbelastningar. Om inte ens det räcker har jag kontakt med servicegivare i Uppsalatrakten. Våra kunder måste få hjälp snabbt när det behövs och därför är vi några stycken som hjälper varandra om det skulle behövas, säger Ulf Granholm.
– Vi har redan byggt upp ett Hitachi-lager med det mest väsentliga som förbrukningsartiklar, rutor och annat som riskerar att gå sönder.
Min filosofi är att alla mekaniker måste ha baskunskap om alla varumärken som omfattas av våra samarbeten. Därför har också hela gänget fått utbildning om maskinerna hos Delvator i Eslöv.
– För oss är det också viktigt att våra kunder inte ska behöva transportera maskinerna hit till verkstaden i onödan. Därför har vi välutrustade servicebussar som inrymmer svetsar, elverk, kompressorer och handverktyg. De har även slangpress och handverktyg för att kunna lösa problem med trasiga hydraulslangar ute i fält. Därigenom är det också viktigt att alla kan hantera alla maskiner så att ingen ska behöva vänta på att ”rätt” mekaniker blir tillgänglig.
Bakom de två visningsdagarna stod de svenska generalagenterna för Hitachi, Merlo, Lännen och Lundbergs tillsammans med serviceverkstaden HVL Maskin. Dagarna till ära var den 1 500 kvadratmeter stora gårdsplanen, som sig bör, fylld med maskiner. På plats fanns även cirka tio leverantörer av redskap och utrustning – bland annat Rototilt och Engcon, två företag som också har en del reservdelar på plats i det cirka 250 kvadratmeter stora reservdelslagret.
– Jämfört med de stora mässorna är en mindre visning av det här slaget okomplicerad för både utställare och besökare. För oss som serviceverkstad är det speciellt värdefullt eftersom vi också får samtidig kontakt med både leverantörer och användare. Att det uppskattas av användarna märks genom att besökarna hängde på låset redan innan vi öppnade på torsdagen, säger Ulf Granholm.
Lars Rönnestrand, vd för Engcon Sweden, hade lämnat jämtländska Strömsund för att ta chansen att träffa engagerade maskinförare och maskinägare för att prata om säkerhet, produktivitet och lite om jubileumsaktiviteterna under 2015 då företaget kan fira sitt första kvartssekel.
– På 25 år har vi växt från att vara ett enmansföretag till att vara en mycket tungt vägande faktor internationellt. Det vill vi fira genom att bland annat ta fram en begränsad upplaga av en silverfärgad tiltrotator. Den kommer verkligen att få sina bärare att sticka ut, säger Lars Rönnestrand.
Per Dahlqvist, säljare på HSP Gripen såg tillbaka på ett riktigt bra 2014 och en inledning på 2015 som fortsatt i samma positiva riktning.
– Det som är riktigt roligt är att det går bra inom alla områden: skog, terminaler, entreprenad och lastbilskranar. Dessutom har vi tagit fram nya produkter som är på väg ut till skogsindustrin. Vi märker en klart ökad efterfrågan och har nått produktionstaket i vår fabrik i Hassela. Därför flyttar vi fabriken till en av Hiabs gamla lokaler i Hudiksvall. Ombyggnaden har redan påbörjats och målet är att öka kapaciteten – bland annat genom att skapa ett bättre flöde än i vår nuvarande fabrik. Till större delen flyttar vi vår befintliga maskinpark och förstärker med nytt där det behövs, säger Per Dahlqvist.