23948sdkhjf

Sextio år i bergets tjänst

Berget, tunneln och människan stod i fokus när Bergsprängningskommittén firade 60 år. Föreningens nya ordförande slog också ett slag för ett utökat samarbete mellan anläggnings- och gruvsidan.
Älvsjö . Bergsprängningskommittén firar 60 år i år, och den årliga BK-dagen blev därför en lite mer festlig men ändå reflekterande tillställning, med en hel del historiska bakåtblickar men också med visioner om framtiden.

Organisationens nye ordförande Robert Sturk konstaterade inledningsvis att det fortfarande finns mycket att göra på bergsprängningssidan.

– Vi har en ny hungrig styrelse som vill utarbeta handlingsplaner för att möta de utmaningar vi har framför oss, säkerställa resurser och göra mer på den internationella arenan.

Han tog också tillfället i akt att filosofera över berget, tunneln och människan, och började med att ta åhörarna med på en rejäl tidsresa, med startpunkt i en tid då bibelns skapelseberättelse var ett givet facit när det gäller jordens uppkomst och vidare fram genom seklerna med fokus på några av de enskilda personer som bidragit med varsin vetenskaplig pusselbit till den kunskap vi har i dag – att jorden har skapats under lång tid, under långsamma och obevekliga naturprocesser.

Robert Sturk betonade vikten av kunskap. Man måste kunna läsa naturen om ett bergprojekt alls ska kunna genomföras, och framförallt om det ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

Han kunde dock konstatera att teoretiska kunskaper inte är tillräckligt, i likhet med en kirurg måste en bergexpert också ha ett intuitivt praktiskt handlag, man måste anpassa sig efter vad som händer med patienten eller berget under ”operationen”.

– Jag skulle vilja att vi som bransch hjälps åt så att alla aktörer får möjlighet att ta till sig den här typen av erfarenhet i våra projekt. De är lite bättre på det här inom gruvindustrin och jag vill slå ett slag för ökat samarbete mellan anläggning och gruv – BK har jätteviktig roll där.

Vetenskapens framsteg har varit många och stora, och det går fortfarande framåt, konstaterade Bergsprängningskommitténs nye ordförande, som lyfte fram att man till exempel är betydligt duktigare på att täta tunnlar numera.

Robert Sturk förklarade också att de stora projekten lockar, men att de kräver en delikat balansgång – De mjuka parametrarna som människorna som gör jobbet ställs mot det hårda berget och de stora maskinerna, man måste tänka både fritt och stort, samtidigt som man måste följa de procedurer och system som byggts upp, alla måste prestera både på egen hand och tillsammans och man måste lära av historien för att skapa sin framtid.

– Skapar vi balans mellan de här motsatserna, då lyckas vi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109