LKAB siar om bättre tider
Det fallande järnmalmspriset har krävt sina offer , men världens behov av metaller kommer inte att mattas i längden. Det hävdar LKAB:s Per-Erik Lindvall. – Långsiktigt för järnmalmsbranschen så finns efterfrågan där, vi upplever en tillfällig dipp.
LKAB är världens 13:e största järnmalmsproducent, och är väl ett av de företag som borde hänga lite extra med huvudet i dessa tider. Företagets direktör för teknik och affärsutveckling tror dock på framtiden, när Per-Erik Lindvall lade ut texten om innovation för stärkt konkurrenskraft på BK-dagen ställde han självmant frågan ”Ska vi vara bekymrade?”
– Långsiktigt för järnmalmsbranschen så finns efterfrågan där, vi upplever en tillfällig dipp, konstaterade han som svar på sin egen fråga.
Välståndsbyggandet kräver metaller, och Per-Erik Lindvall hänvisar till siffror som anger att tre miljarder människor kommer att ta steget från fattigdom till medelklass innan 2030.
– När man gör det börjar man använda metaller, inte minst stål. Stål görs av järnmalm, bara 30 procent görs av skrot. Återvinning är inte lösningen, det måste komma till nya gruvor om man ska klara av den kommande tillväxten.
Det är inte minst de svenska gruvorna som ska leverera denna järnmalm, hävdar han.
– Sverige har geologiska förutsättningar, vi har malmen, vi kan bygga fler gruvor, vi
har gruvföretag med tekniskt kunnande i världsklass, vi har maskinleverantörer i världsklass.
För att lyckas krävs dock att man är på tårna, inte minst när det gäller forskning. Han exemplifierar med Bolidens Aitikgruva, där man trots en fattig malm lyckats få igång en stabil och lönsam verksamhet – mycket tack vare att man tagit till sig ny teknik.
– Det är kännetecknande för svensk gruvindustri, vi vill ligga i teknisk framkant och uthållig överlevnad skapas bara i företag som vårdar sin konkurrenskraft.
LKAB bygger för framtiden genom att satsa på tre nya gruvor i Svappavaara, tanken är att utöka den årliga volymen från 25 miljoner ton till 37 miljoner ton. Per-Erik Lindvall hoppas också att Pajalagruvan ska komma med i järnmalmsracet framöver.
– Världen behöver mer järnmalm, vi hoppas att priserna återhämtar sig och att de får en ny stabil ägare.
Han hävdar avslutningsvis att det faktiskt är en hållbar gärning att förädla malm till metall.
– Metaller är grundämnen som aldrig förstörs, en enskild gruva kan ha en begränsad livslängd men produkten har ett evigt liv.