Entreprenörerna viktiga
En god dialog med både fastighetsägare och entreprenörer är en av hemligheterna bakom Arboga/Kungsörs goda resultat när det gäller enskilda avlopp.
Arboga. När Arboga och Kungsör drog igång inventeringen av enskilda avlopp ville myndighetsförbundet ha de lokala entreprenörerna med sig redan från början, man anordnade därför entreprenörsträffar där kommunerna berättade om projektet och vad som krävdes av de entreprenörer som ville bygga avloppsanläggningar.
– Intresset var mycket stort, minns Per Eriksson, projektledare på Västra Mälardalens myndighetsförbund.
Han räknar med att totalt cirka 30 företag är involverade i arbetet med enskilda avlopp i Arboga och Kungsör, och entreprenörsträffarna arrangeras fortfarande minst en gång per år.
– Vi avhandlar till exempel det aktuella inventeringsarbetet och vilka minimikrav vi ställer på en ansökan, det kan också handla om att minireningsverken numera ska vara EU-certifierade eller vad som krävs för att få återanvända gamla slamavskiljare.
Förbundet vill ha en nära dialog med både fastighetsägaren och entreprenören redan innan ansökan lämnas in.
– Ju tidigare vi är med i processen, desto bättre blir det. Om de vet vilka krav vi ställer redan innan ansökan lämnas in minskar risken för att det ska bli fel.
Han är noga med att kommunen inte kan fungera som konsulter, det blir i stället ofta entreprenörens roll.
– Men vi fungerar gärna som rådgivare, det kan handla om hur nära en vattentäkt eller ett vattendrag anläggningen får läggas, om det ska vara normal eller hög skyddsnivå etcetera.
Teknikutvecklingen går snabbt och det kan vara svårt att hänga med. Per Eriksson rekommenderar den marknadsöversikt som Avloppsguiden (en sammanslutning av flera kommuner) gjort.
– Produkterna där har testats av oberoende experter.
Produktdjungeln har glesnat lite under de senaste åren, konstaterar han.
– 2013 kom en lagstiftning som anger att minireningsverk måste vara CE-märkta och testade enligt en standardiserad metod av ett ackrediterat testlabb. Det underlättar för oss, förut fick vi sitta med en drös broschyrer och försöka rensa bort ”lycksökarna”. När det gäller markbaserad rening saknas det än så länge certifieringskrav, där får vi i stället gå på någon slags praxis.
Entreprenörerna har i stort sett gjort ett mycket bra jobb, anser Per Eriksson.
– Det är några enstaka missar vi har fått slå ner på, någon biomodul som hamnat fel eller en trekammarbrunn som lagts ner bak och fram. Men då är bara att göra om och göra rätt.
– Det vi tjatar om mest är att vi måste få in fullständiga handlingar i ansökan. Det är väldigt ofta brister i ansökningsmaterialet vilket leder till en massa merarbete i form av kompletteringar.
Han betraktar entreprenörerna som kommunens förlängda arm gentemot fastighetsägarna, och kontakterna är täta.
– Vi pratar dagligen med entreprenörer om dessa frågor, de kommer hit och ställer frågor, vi kan kanske ge dem en kartbild över området eller diskutera hur man ska lösa olika tekniska problem, till exempel om det ska vara en infiltrationsanläggning eller om det ska vara tätt i botten.
Arboga och Kungsör har lovordats för sitt arbete med enskilda avlopp och entreprenörerna ska ha en del av den äran, anser Per Eriksson.
– En avgörande faktor till att vi lyckats så bra har varit att vi haft en väldigt öppen och bra relation och dialog med våra entreprenörer. Dörren är alltid öppen hos oss och ingen fråga är för dum för att ställas.
Fotnot: Arboga och Kungsör har inventerat nästan alla sina enskilda avlopp och utbytestakten är högst i landet. Läs mer här (klicka på länken)
Fotnot2: På Entreprenadexpo , den 12-14 september 2015 i Borgeby, kommer frågan om enskilda avlopp att avhandlas på ett seminarium, mer information kommer framöver.