23948sdkhjf

Kraftfullt nej till subventioner

Regeringen vill återinföra subventioner i byggandet av hyresrätter och räknar med att det ska finansieras genom att skära ner rot-avdraget. Dubbelfel anser tunga branschföreträdare som befarar att regeringens åtgärder är mera stjälp än hjälp.
Vi ser i dag en strid ström av nya invånare i våra storstäder. Bostadsbyggandet släpar efter och bristen på bostäder skapar en inlåsningseffekt som bromsar nyskapande av arbetsplatser, utbildning och integration. Människor fastnar på platser där de egentligen inte vill vara.

Regeringens lösning är att återinföra subventioner för byggande av hyresrätter. Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år, med start redan 25 mars i år.

Därutöver aviseras ett paket på tre miljarder kronor i höstens budgetproposition som ska stimulera kommuner till ökat byggande och effektivare handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet och ett stöd till byggande av äldrebostäder.

Till det kommer det tidigare förslaget om en halv miljard kronor i investeringar i förbättrad kollektivtrafik och ett förtätat byggande inom ramen för stadsmiljöavtalen. Totalt handlar det alltså om 6,7 miljarder kronor per år.

Stödet varierar med storleken på bostaden och kommer att vara som störst för bostadsytor upp till 35 kvadratmeter. Stödet förutsätter också att vissa kriterier uppfylls: exempelvis krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

– Sverige behöver investera mer för att klara jobben och framtida konkurrenskraft, och det finns få saker som är så klokt att investera i som att fler människor har en egen bostad, säger statsminister Stefan Löfven, som räknar med att stödet kan ges till ungefär 15 000 bostäder per år.

Regeringen räknar med att satsningen ska finansieras genom en sänkning av rotavdraget från 50 procent av arbetskostnaden till 30 – vilket innebär att Stefan Löfven nu bryter vallöftet att inte röra rot-avdraget.

Från branschhåll får ambitionen att öka bostadsbyggandet applåder, men för åtgärderna blir det ett närmast samstämmigt tummen ner.

– Svensk bostadsmarknad fungerar i dag särdeles illa. Att tro att man löser problem som byggts upp under decennier genom att bara skjuta till skattemedel för att bygga fler bostäder är naivt, säger exempelvis Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

– Regeringen säger sig vilja rikta stödet till billiga hyresrätter, men det är oklart vad som avses med det. Är man verkligen intresserad av att göra billigare bostäder tillgängliga för de som i dag efterfrågar sådana måste regeringen återkomma med förslag som ökar rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet. Nyproducerade bostäder är alltid ett dyrare alternativ, säger Reinhold Lennebo.

Inte heller Ola Månsson, vd på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier är imponerad över utspelet.

– Tidigare erfarenheter med subventioner riktade till produktionen har drivit upp kostnadsbilden i byggandet och en sådan utveckling vill vi inte ha tillbaka. Ett stöd på individnivå är mer träffsäkert än att kanalisera pengar till byggbolag för att de ska bygga. För att förändra situationen på bostadsmarknaden bör regeringen på utbudssidan fortsätta att effektivisera plan- och bygglovsprocessen samt koppla ihop bostads- och infrastruktursatsningar, säger Ola Månsson.

Än mer kritisk är han till den påbörjade nedmonteringen av rot-avdraget, en åtgärd som han befarar kommer att slå tillbaka i form av att svartjobben kommer tillbaka.

– Rot-avdraget har skapat över 20 000 vita jobb och är helt självfinansierande. Det har skapat en attitydförändring hos hushållen vilket gör att de oseriösa firmorna inte har en marknad, säger Ola Månsson.

Tidigare undersökningar som gjorts av bland annat måleribranschen har slagit fast att rot-avdragen inte kostar samhället något i form av minskade skatteintäkter. Tvärtom har omvandlingen till vita jobb inneburit kraftiga tillskott. Det har hävdats att staten får tillbaka så mycket som två kronor för varje satsad krona. Det statsministern beskriver som en besparing riskerar med andra ord att få rakt motsatt effekt.

– Att avdraget i sin nuvarande konstruktion varit ett framgångsrikt verktyg för att göra svarta jobb vita och stärka sund konkurrens råder det ingen tvekan om. Om den planerade försämringen blir verklighet kommer kvittot att komma snabbt, den svarta sektorn kommer återigen att tränga undan flera tusen vita jobb och många seriösa företag kommer att försvinna från konsumentmarknaden, säger Peter Löfgren för Byggbranschen i samverkan.

Problemet med allt för få bostäder är som störst i Stockholm, men Stockholms Handelskammare sällar sig ändå till kritikerna.

– Företagen i Stockholmsregionen skriker efter fler hyresrätter. Tyvärr kommer regeringens förslag på intet sätt att lösa bostadsbristen. Ett återinförande av subventioner ökar byråkratin och krånglet eftersom det blir ett nytt regelsystem att förhålla sig till. Byggföretagen efterfrågar inte subventioner utan är intresserade av ett förenklat regelverk som gör det lättare att bygga. Här krävs det en hel arsenal av åtgärder. Särskilt viktigt är att skyndsamt genomföra sänkta bullernormer. Ett beslut som har legat länge på regeringens bord, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062