Dyngan ger galoppgrepp
Bro. Det händer inte ofta, men nu är det dags igen – Sverige ska få en ny galoppbana.
– Det är väl ungefär 50 år mellan gångerna, ler P-G Uddgård, produktionschef på Birka Markbyggnad AB, det bra precis tio år gamla byggföretaget som numera är ett helägt dotterbolag i Skanska.
Och det kanske stämmer, enligt Svensk Galopp finns det bara tre större galoppbanor i Sverige – i Täby utanför Stockholm, i Malmö och i Göteborg – och det är 55 år sedan Täbyanläggningen invigdes.
Men tiden går. Sommaren 2015 blir antagligen den sista för Täbyanläggningen, som har vuxit ur sin kostym, och i en annan del av länet pågår det intensiva arbetet med att uppföra en ny nationell galoppbana.
Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i Önsta i Upplands-Bro, väster om Stockholmen en solig marsdag. Våren är i antågande och arbetsplatsen är så stor att maskinerna – som är utplacerade i varsin del av den blivande galoppbanan- knappt syns.
– Det är ett stort område, totalt 180 hektar varav vi arbetar på cirka hundra hektar, förklarar P-G Uddgård.
Den nya banan blir kort sagt rätt mycket större än föregångaren.
– I Täby var själva banan bara 55 hektar, här blir den 80, hela Solvalla skulle kunna få plats bara på banan, säger P-G Uddgård.
Galoppanläggningen ska kunna användas året runt, och behöver därför två banor: en med gräs och en vinterbana med ”dirt”, det vill säga grus eller sand.
Gräsbanan blir 2,2 kilometer lång och löper runt sandbanan, som alltså blir något kortare. Mitt emellan de två banorna ska en asfalterad slinga för underhållsfordon gå.
P-G Uddgård betraktar projektet som unikt, men uppger att det rent tekniskt inte skiljer sig så mycket ifrån en traditionell väg och VA-entreprenad.
– Det är som att bygga en grund motorväg, skillnaden är materialen vi använder och vad som skall trafikera den.
Galoppbanan byggs på gammal åkermark, ett underlag som kan vara problematiskt. Bros bönder verkar dock ha haft rätt fast mark under fötterna.
– Det är bra mark, med en torr skorpa och hyfsat material under, kommenterar P-G Uddgård.
Men visst rinner vattnet lite hur som helst på vissa ställen.
– Vi har fått hantera vattnet, främst genom att använda befintlig dränering men också genom tillfällig dikning och att bygga upp vägar som inte är vattensjuka.
Det har också varit nödvändigt med en del sprängning.
– Det har varit knallar lite här och där och vi har nog sprängt bort cirka 8 000 kubikmeter, material som sedan har krossats på plats och återanvänts i projektet, säger P-G Uddgård.
När Birka Markbyggnad etablerade sig i Önsta i april 2014 var det första som stod på agendan att täcka av cirka 30 centimeter matjord. Avtäckningen gav upphov till 70 000 kubikmeter massor, delar av dessa har lagts i en långsträckt jordvall som ska skydda banan mot ljudstötar från det näraliggande järnvägsspåret.
– Vi återanvänder allt, vi kör inte hit några massor alls förutom de specialmassor som krävs för banorna, kommenterar P-G Uddgård.
Med matjorden tryggt lagrad i vallen var det dags för vatten och avlopp.
– Vi har petat ner totalt 2,2 mil dräneringsslang, 5-6 kilometer vanligt VA och 1,1 mil bevattningsslang, säger P-G Uddgård.
Allt vatten ska rinna direkt till en huvuddamm och sedan återanvändas i bevattningssystemet.
Ett dräneringslager lades på när rören låg i backen.
– Vi har använt 60 000 ton av ett 0-32-material med mycket lite filler, så lite att det är nästan är ett 4-32 material, allt för att det ska ha så dränerande egenskaper som möjligt.
Ovanpå dräneringslagret får sandbanan och gräsbanan varsitt specialkomponerat lager.
Gräsbanan ska förses med 40 000 ton matjord uppblandad med sand och brunnen hästgödsel, en mix som ska göra att det gräs som sedan rullas ut ger hästarna ett optimalt grepp.
– Blandningen är också perfekt för potatislandet, ler P-G Uddgård.
På sandbanan lägger man i stället ut 20 000 ton specialsand.
– Sanden ska hålla fukten så att banan inte blir torr på sommaren, men samtidigt säkerställa att det aldrig blir så fuktigt att banan fryser på vintern.
Birka Markbyggnad har kommit ungefär halvvägs i utläggningen när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på. En del av banorna är fullt belagda med sina respektive specialmassor, medan markdukar och VA-rör skvallrar om att man inte hunnit lika långt på andra ställen.
När utläggningen är helt klar ska ett stort antal vattenspridare kopplas in.
– Man ska kunna vattna banorna så att de inte är för torra men utan att det blir blött när hästarna ska ut på banan, förklarar P-G Uddgård.
När spridarna är på plats återstår en hel del massförflyttningar.
– De jordmassor som inte gått åt till jordvallen ska läggas ut på lämpliga ställen och terrängen ska snyggas till.
Som mest har Birka haft 45 personer sysselsatta på galoppbanebygget och projektet har tidvis varit rätt maskinkrävande, toppnoteringen lyder på 17 grävmaskiner igång samtidigt – i stort sett bara bandgrävare på 20-45 ton.
Bandschaktare har krävts under hela arbetets gång. Till att börja med fick två Caterpillar D8 ta sig an utläggningen, med en D6:a som hjälpreda. När Entreprenad hälsar på är det i stället en rätt nyinförskaffad Liebherr 736 som nogsamt breder ut blandningen av sand, matjord och brunnen hästskit över den blivande gräsbanan.
En Huddig grävlastare har använts för VA och servicearbeten, ett par Dynapacvältar gör sitt och under en period nyttjade Birka Markbyggnad också en jordbrukstraktor med schaktsläde som beredde långa marksträckor med en slags ”osthyvel”.
– Den hyvlade av matjorden på den nivå man ställt in, förklarar P-G Uddgård.
Projektet har krävt stor noggrannhet, banorna måste byggas upp på exakt rätt sätt.
– Alla maskiner utom hjulgrävaren arbetar med GPS-styrning, kommenterar P-G Uddgård.
Han väljer dock att också lyfta fram ett par mindre glamorösa maskiner.
– Vi har haft fyra hjullastare och en hjulgrävare som varit ovärderliga som servicemaskiner.
I oktober ska alla mark- och banarbeten vara klara, och tidplanen ser ut att hålla.
– Den största utmaningen har varit logistiken, konstaterar P-G Uddgård.
– Vi har velat få ut alla massor direkt på banan, det ska inte vara någon lagerhållning alls, även om det handlar om tusentals ton specialsand, jord och krossmaterial.
Konceptet har krävt kommunikation och god planering.
– Det gäller att få in rätt antal lastbilar i precis rätt tid, men det har fungerat helt suveränt trots att det är så många parter inblandade.
Han passar också på att berömma konsultgruppen Röda tråden, som fått rycka ut när de tekniska frågetecknen hopat sig.
– Vi har jobbat tätt tillsammans med både dem och beställaren Svensk Galopp, och vi har kunnat lösa alla puckar väldigt snabbt.
P-G Uddgård delar ansvaret för projektet med kollegan Stefan Lindell och projektchefen Gunnar Dahlkar.
– Förutom grundkontraktet med etapp ett (galoppbanan) och etapp två (infrastruktur, VA, parkeringar och vägar) har det blivit en del tilläggsentreprenader, säger P-G Uddgård.
Etapp 4 innebär till exempel betong- och grundläggning för flera byggnader, bland annat en läktare för tusen personer och en vågrumsbyggnad med omklädningsrum, mediarum, och vågar där man ska kunna väga in hästar och ryttare, samt ledvolt, vinnarcirkel och ytor där publiken ska kunna inspektera hästarna.
– Vi utför också infrastrukturen på etapp 3, den så kallade stallbacken.
Bygget var vid kontraktsskrivandet Birka Markbyggnads största projekt någonsin och galoppvärldens intresse för den nya anläggningen bidrar också till att göra projektet till något alldeles speciellt, konstaterar P-G Uddgård.
– Det är faktiskt ett riktigt roligt bygge – det är stort för oss och jättestort för de som älskar galopp!
——————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, på Twitter, Instagram och Youtube
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.