Fransk storsatsning i Nordeuropa
Franska Manitou har tagit för sig bra på världsmarknaden och tar nu krafttag för att också öka marknadsandelarna i norra Europa. Ett nytt regionalt huvudkontor och träningscentrum har just öppnat i Riga och ansvaret för den svenska marknaden har övergått till danska Scantruck.
Scantruck är ett dotterbolag till Scantruck A/S som varit importör och återförsäljare av Manitou i Danmark sedan 1986 och Mustang sedan 2011. Företaget har för övrigt samma uppdrag även för Komatsu, Atlas och McCloskey. Scantruck är inte heller obekant i Sverige. I början av 2000-talet representerade det danska företaget Case på den svenska marknaden.
Chef för den nystartade Manitou-verksamheten i Sverige blir Anker Lemvig som i många år var servicechef hos Scantruck A/S och närmast kommer från uppdraget som Service Zone Manager för Case New Holland i Norden. I övrigt tar företaget också över medarbetare från Liftway för att snabbt komma igång i Sverige.
– Vi håller på med uppbyggnaden av vår svenska verksamhet. Vi har ett litet kontor i Göteborg, vi har två anställda och dessutom arbetar jag och ytterligare två personer i Danmark renodlat med den svenska verksamheten. Vi förstärker efter hand våra marknadskontakter i Sverige, inte minst med avseende på servicegivare, säger Anker Lemvig.
– I Danmark har vi dessutom byggt upp en uthyrningsverksamhet där våra kunder är maskinuthyrare. Tanken är att etablera motsvarande verksamhet även i Sverige med en del hyresmaskiner placerade i bland annat Stockholm.
Det är ingen liten aktör som nu fått ansvaret för att marknadsföra och sälja Manitous bortåt 400 modeller i Sverige.
– Scantruck har runt 150 anställda och förra året sålde vi runt 1 100 maskiner, varav cirka 300 var Manitou eller Mustang, säger Anker Lemvig.
Scantrucks nybildade svenska dotterbolag har stora förväntningar på sig från koncernledningen, men man får också betydligt bättre förutsättningar för att lyckas än tidigare. Det är ingen tvekan om att företagsledningen ser riktigt goda framtidsutsikter i norra Europa.
– Det är en anledning till att vi etablerat Manitou Nordic som blir vårt nittonde dotterbolag. Placeringen i Riga är strategiskt vald eftersom platsen ligger väldigt centralt i de åtta länder som bolaget ska täcka, säger Manitous koncernchef Michel Denis.
Geografiskt handlar det om ungefär en miljon kvadratkilometer och Francois Piffard, koncernens försäljnings- och marknadschef, betonar att inte minst den nordiska marknaden är svårflörtad. Kraven på maskiner och utrustning är höga och maskintillverkarna måste kunna erbjuda produkter som uppfyller de högt ställda kraven. Där får det nordeuropeiska dotterbolaget en nyckelfunktion.
– Det är mycket viktigt att vi kan leverera maskiner som är anpassade till de lokala marknaderna. Genom bildandet av Manitou Nordic för tre år sedan har vi kommit betydligt närmare kunderna och när vi nu dessutom tar vårt nya utbildnings- och supportcentrum i bruk innebär det att vi kan förbättra vår marknadskontakt ytterligare, säger Francois Piffard.
Vd för det nordeuropeiska bolaget är Ilmars Nartisch som är nöjd med utvecklingen så här långt.
– I Danmark har vi en marknadsandel på 60 procent, i Norden ligger vi på 45. Sammantaget har vi ökat försäljningen varje år sedan starten. 2014 växte vi med 18 procent till 60,7 miljoner euro. Vi har en bit kvar innan Sverige kommer upp på de nivåerna, men med vår nya anläggning som gör att vi kan stärka bland annat servicesupport och utbildning högst väsentligt har vi tagit ett stort kliv. Bara i år har vi planerat in ungefär 100 utbildningstillfällen, säger Ilmars Nartisch
Koncernledningen ser en framtid full av möjligheter, inte bara i norra Europa. Fjolårets omorganisation i tre divisioner: materialhantering, kompaktmaskiner samt service och kundanpassade tjänster har visat sig lyckad. Michel Denis betonar att den nya organisationen satt sig betydligt snabbare än förväntat och att det bidragit till förbättringar av såväl omsättning som resultat.
Fjolårets försäljning som stannade strax under 1,25 miljarder euro innebar ett lyft med sex procent jämfört med året innan. Även rörelseresultat på 48 miljoner euro innebar en kraftig förbättring. Då kan det ändå ses mot bakgrund av att för företaget viktiga marknader som Sydeuropa och Ryssland haltat betänkligt under året. Det har för övrigt även lantbruket som också är en väsentlig målgrupp för det franska företaget.
Michel Denis är övertygad om att den goda utvecklingen kommer att hålla i sig och målet är högt satt.
– 2018 ska vi vara odiskutabel marknadsledare på de marknader där vi är verksamma. Vi ska också ligga stabilt med ett rörelseresultat som ligger i nivån sex till åtta procent av omsättningen, säger Michel Denis.
Han ser också fram mot en milstolpe i företagets historia. Inom kort kommer företaget nämligen att passera något av en magisk gräns i och med att den 500 000:e maskinen färdigställs i någon av de åtta fabrikerna.