23948sdkhjf

Raka spåret in i berget

Det är trångt om saligheten i Norsborg. Tunnelbanans röda linje ska få en ny depå med både tågtvätt och verkstad, ett projekt som innebär att betongen flödar och att byggarna får göra sitt bästa på en osedvanligt inklämd arbetsplats.


Norsborg. Tunnelbanan i Stockholm står inför stora förändringar, nya linjer och nya stationer ska byggas, men även de befintliga linjerna ska få sitt så att trafiken kan utökas.

I Norsborg hittar vi bevis på det sistnämnda, röd linje ska uppgraderas med nya vagnar, nytt signalsystem och en helt ny depå.

– Det blir en riktigt stor anläggning, säger Thomas Krekula, NCC:s projektchef på entreprenaden.

Norsborg är en av den röda linjens två ändstationer söder om Stockholm. Den nya depån byggs i Eriksbergsåsen, några hundra meter ifrån tunnelbanestationen.

Stationen ska förbindas med bergsdepån via en 300 meter lång betongtunnel. När tågens arbetsdag är över ska de köra rakt in i berget, första anhalten därinne blir en jättelik tågtvätt. Tunneln förgrenas sedan i tre 300X20 meter stora tunnlar, väl inne i någon av dessa ska tågen städas invändigt och parkeras för natten.

De fordon som behöver service åker vidare ut ur berget igen, via betongtunneln når de verkstaden där de lyfts upp över golvnivån när de ska servas eller repareras vid en av de fem verkstadsplatserna.

Solen strålar över Norsborg när Leveranstidningen Entreprenad tittar förbi i mitten av mars. Av betongtunneln syns inget alls, den vilar färdiggjuten under jord. Alla bergtunnlar är färdigsprängda och verkstaden och kontorsbyggnaden växer så sakteliga fram, ett ditlyft betongelement i taget.

Våren 2013, när NCC etablerade sig på platsen, var utsikten en helt annan. Området bestod i stort sett av ett enklare spår och berget stod orört.

Först på agendan stod att schakta bort cirka 50 000 kubikmeter jord.

– Det var rätt dålig jord, som inte kunde återanvändas, så vi har skickat iväg det mesta, kommenterar Thomas Krekula,

Det fanns en hel del berg på platsen också.

– Vi har sprängt ut totalt cirka 80 000 kubikmeter berg, varav 20 000 kubikmeter som tunnelberg.

I stort sett alla sprängmassor har krossats vid NCC:s anläggning i Vårberg eller i en mobil kross på arbetsplatsen.

– Vi vill återanvända så mycket som möjligt, det enda problemet har varit att det är svårt att lagra materialet på plats, vi har lagt en del i tunnlarna men det är svårt när det är så trångt, konstaterar Thomas Krekula.

Projektet är indelat i två entreprenader, Skanska har sprängt ut de tre bergtunnlarna och NCC står för betongtunneln, en 100 meter lång bergtunnel, verkstaden, kontorsbyggnaden med mera.

– Vi ska bland annat utföra all spårläggning, all betong, alla signalsystem och all el/tele inne i bergtunnlarna som också ska kläs in med duk och asfalteras, säger Thomas Krekula.

Jord- och bergschakterna har varit omfattande.

– De har tagit över ett år, det har varit 20-30 meter höga berg- och jordslänter som vi sprängt och schaktat bort, sedan har vi återfyllt på hela området, med upp till som mest 15 meter, kommenterar Thomas Krekula.

Grundläggningen har till stor del kunna göras på berg eller på packad fyllning.

– Det har varit rätt bra markförhållanden, vissa ställen har varit leriga men då har vi ersatt jorden med krossmaterial och packat med vält. Det var lite dålig bergtäckning vid det västra påslaget, så där har vi fått förstärka och såga en del.

Det har gått åt mycket betong, drygt 20 000 kubikmeter. Den 300 meter långa betongtunneln har slukat en stor del, 200 tunnelmeter göts på plats i tiometersetapper – en etapp per vecka.

– Vi göt allt i ett stycke – betongplatta, väggar och tak, dels för att spara tid, dels för att minska risken för sprickor, förklarar Thomas Krekula.

De sista 100 metrarna göts på konventionellt sätt, eftersom tunneln där skulle vara lite bredare.

Byggarna har inte haft mycket svängrum och logistiken har varit en utmaning. 10-12 lastbilar ska in och ut varje dag och den enda tillfartsvägen är smal, delvis begränsad till ett körfält sedan bygget etablerats.

– Det har varit ett önskemål att minska på transporterna, det var bland annat därför vi fick tillstånd att ställa upp en kross, säger Thomas Krekula.

När påslaget in mot tunnelbanestationen skulle sprängas fram gällde det också att vara försiktig.

– Det var väldigt nära väggen, vi fick spränga försiktigt och även såga en del, kommenterar Thomas Krekula.

Man blev dessutom tvungen att bygga en 170 meter lång permanent spont för att inte äventyra stabiliteten när en sluttning måste schaktas bort.

Ytterligare en komplikation är det faktum att depån byggs nära ett vattenskyddsområde.

–Norsborgs vattenverk ligger bara några hundra meter härifrån, allt vatten kontrolleras därför, vi mäter partikelhalter och kvävehalter och allt vatten som pumpas ut från berget går direkt till reningsverket.

Även inne på arbetsplatsen är det trångt. Arbetsområdet är 60-70 meter brett och cirka 400 meter långt, inträngt mellan tunnelbanestationen, bilvägen, bebyggelsen och en skola.

– Vi har fått ta stor hänsyn, när vi skulle spränga i anslutning till tunnelbanespåret fick vi stänga av ett spår i åtta månader, vi fick också spränga försiktigt och såga en del av berget.

Arbetet har krävt en hel del maskiner: 4-5 grävmaskiner, ett tiotal lastbilar, en del bergborrutrustning och ett antal skyliftar, saxliftar samt teleskoptruckar som transporterar material.

– Inne i bergrummen har vi också haft en del mindre rälsgående traktorer, säger Thomas Krekula.

Betongarbetet kräver också bland annat betongpumpar och betongbilar.

– Vi har också använt ett antal mobilkranar, som mest hade vi tre mastkranar och just nu har vi en stor fackverkskran på plats, för prefabmontaget.

NCC och beställaren SL har cirka 210 personer i arbete på bygget.

– Cirka hälften är underentreprenörer som står för lastbilar, grävmaskiner, kranar och installationer, resten är tjänstemän, byggledare och våra egna yrkesarbetare.

Under tunneldrivningen jobbade man tidvis dygnet runt.

– Vi fick tillgång till den första tunneln i augusti 2014 och de andra vid årsskiftet, säger Thomas Krekula.

NCC har redan klarat av de mest omfattande momenten, tunnlarna är i stort sett färdiga och byggnaderna växer fram med god fart. Arbete pågår dock alltjämt även om det mesta sker i det fördolda – inne i berget. Därmed inte sagt att det är stiltje ute i vårsolen, några mindre maskiner ilar runt på bygget och stora kranar placerar prefab-elementen på rätt ställe.

– Vi gjuter också en del stödmurar och källarplanen för verkstaden och kontorshuset, och håller på med spårläggning och installationsarbeten, säger Thomas Krekula.

Alla anläggningsarbeten ska vara avslutade efter semestern, därefter återstår en hel del återfyllnadsarbeten, att riva en tillfällig träbro och utföra en del finplanering.

– Tidplanen är tajt, men har hittills kunnat hållas.

I november 2016 ska depån vara klar. NCC:s del av kakan är värd en dryg miljard och utförs som en totalentreprenad i samverkan med SL.

– SL har 20-25 personer på plats här, de är med på allt från inköp till projektering, säger Thomas Krekula.

Tanken är att båda parter ska ha full insyn i projektet.

– Fördelen är att vi kommer bort ifrån ”vi” och ”de”, i stället fokuserar vi på bra lösningar, vi löser problemen snabbt och tappar inte tid, samarbetet blir mycket bättre, kommenterar Thomas Krekula.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094