23948sdkhjf

Rejält lyft för maskinförsäljningen

Efter ett par års vikande försäljningssiffror noterades 2014 en välkommen uppgång av antalet sålda nya entreprenadmaskiner i Sverige. En tydlig tendens är att ökningen i första hand kan hänföras till ett ökat intresse för mindre maskiner.
Med en försäljning på drygt 3 500 enheter var fjolårets tillskott av entreprenadmaskiner ett av de högre under 2000-talet och nästan 500 fler än under 2013. Möjligen kan den kraftiga ökningen bero på att det var en rätt obegriplig dipp i försäljningen under 2013.

Med en stigande konjunktur och förhoppningar om ökade satsningar på infrastrukturen borde försäljningen under 2013 ha varit högre. Ett troligt scenario är att den ekonomiska turbulensen i Europa bidragit till att många inköp skjutits på framtiden och att delar av det behovet täcktes under fjolåret.

– Det är en hyfsad status på de svenska maskinerna eftersom kraven är höga från både beställare och maskinförare. Osäkerhet i marknadsläget skapar stora svängningar över tid. Maskinparken är så pass bra att en företagare kan vänta med ett inköp om investeringen känns osäker, säger Hampe Mobärg, vd för branschorganisationen Maskinentreprenörerna.

Enligt Björn Bäckström , vd på branschorganisationen Maskinleverantörerna, dröjde det en bra bit in i 2014 innan försäljningen satte fart.

– De tre första kvartalen pekade på en totalmarknad något lägre än "medel". Denna situation är märklig då jag har uppfattningen att det finns gott om arbetsuppgifter inom entreprenadmaskinsidan i dagsläget. Dock vände det under årets sista kvartal och försäljningsnivån landade en bit över medel – alltså har ett litet ljus tänds i tunneln. Kanhända är en liten anledning till den ökande försäljningsnivån att det säljs maskiner med de nya motoravgaskraven enligt steg IV sedan oktober 2014, vilket tidigare inneburit en liten ökning av den svenska maskinförsäljningen, säger Björn Bäckström.

Helt klart är att maskinentreprenörerna inte känner av någon större uppgång på marknaden – detta trots att bostadsbyggandet ökat kraftigt under det senaste året. Tongångarna är visserligen optimistiska, efterfrågan ökar, men förhållandevis långsamt. I stället är bedömningen att försäljningsökningen handlar om en viss konsolidering bland företagen och i samband med detta fasas en hel del äldre maskiner ut och ersätts med nya.

– Det är ingen tvekan om att det var bra efterfrågan på våra medlemsföretags tjänster under 2014. Men det beror bland annat på en omstrukturering som dels innebär att många tjänster som tidigare utfördes internt nu läggs ut på entreprenad. Den utvecklingen är märkbar inom bland annat gruv, bygg och industri. Dels pågår ett generationsskifte i branschen där många företagare – ofta enmansföretagare – nått pensionsåldern, säger Hampe Mobärg.

Ofta är det svårt att hitta arvtagare och många mindre företag försvinner samtidigt som andra företag växer sig allt större. Samtidigt tar en yngre generation över i företagen, vilket på sitt sätt också innebär ett kulturskifte. Det finns ett ökat intresse för att ha det som alla andra, det vill säga att kunna ta ledigt ibland – till och med pappaledigt under en längre period. Det ställer också högre krav på affärsmässighet, man ser över kapitalet. Man köper inte en ny maskin för att det är kul. Det handlar helt enkelt om att tjäna mer och man blir betydligt noggrannare och kollar exempelvis riskbenägenheten och möjligheten att ta hem framtida jobb före en investering i en ny maskin. Men man behåller heller inte en gammal maskin om bedömningen är att man kan tjäna mer med hjälp av en ny, säger Hampe Mobärg.

En produktgrupp som ökat i försäljning under året är mobilkranar och Leena Haabma Hintze, kanslichef på Mobilkranföreningen, har en liknande uppfattning.

Det pågår en naturlig konsolidering bland våra medlemmar. Stora företag växer och små köps upp. Det kan innebära att äldre kranar byts ut mot nya. I den mån vi känner av någon skillnad på marknaden är det snarare så att den minskar. Samtidigt ser vi att maskinparken breddas med helt andra produkter. Dels letar sig minikranarna in bland mobilkransföretagen, dels trycker larvkranarna på. Det kan visserligen vara svårt att få ekonomi i de inköpen, men de är väldigt nyttiga på arbetsplatser där de kan stå uppställda under en längre tid och de förstärker maskinparken i allt fler företag, säger Leena Haabma Hintze.

Ytterligare en produktgrupp som ökat markant under året är vägmaskiner, det vill säga asfaltutläggare och vältar, men även här är förklaringen snarlik andra segment i anläggningsbyggandet.

– Vi har absolut inte känt av någon ökad marknad – annat än marginellt. Däremot har efterfrågan legat ganska lågt under några år och det är troligt att åtskilliga maskiner som fallit för åldersstrecket fasades ut under förra året. Asfaltsidan brukar vara extremt stabil över tid. Ett sätt att hålla koll på den är att se hur mycket massa som tillverkas och där kan vi möjligen utläsa en viss ökning, säger Henrik Svensson, vice vd på Stig Machine.

Om vi tittar på jordpackning kan det variera kraftigt mellan åren, helt enkelt för att aktörerna är så få. De stora köparna är uthyrningsföretagen Cramo och Ramirent. När de handlar kan det bli några tiotal maskiner och det kan påverka statistiken kraftigt, säger Henrik Svensson.

Stig Machine kompletterade sitt utbud av maskiner i början av 2014 med Hyundais minigrävare. Timingen kunde knappast ha blivit bättre eftersom minigrävare är en av de produktgrupper som försäljningsmässigt utvecklats bäst under året. Efter ett par års vikande försäljning noterades en 44-procentig ökning till 795 enheter under 2014.

– Maskinerna har tagits emot väldigt väl. Bland annat har den stora och bekväma hytten bidragit till bra försäljning. Över huvud taget ser vi ljust på framtiden. Vi får många positiva signaler och vi tror verkligen på 2015, säger Henrik Svensson.

Det är inte bara minigrävarna som dragit i väg försäljningsmässigt. Än bättre har det gått för skidsteertillverkarna där försäljningen fördubblats jämfört med 2013. Över huvud taget är det tydligt att många maskinentreprenörer letar sig neråt i storlekarna – vilket är helt logiskt. Med senare års teknikutveckling klarar en liten maskin betydligt tyngre arbetsuppgifter än tidigare samtidigt som den mindre maskinen ofta upplevs mindre störande.

– Det uppstår mängder med mindre jobb i tätorterna, bland annat finns en partiöverskridande inriktning på att bygga cykelstråk. I sådana miljöer kan det finnas fördelar med små maskiner som är lättare att hantera och förflytta. De ger också mindre störningar även om själva jobbet kan ta längre tid att utföra. Det kan dessutom vara affärsmässigt bra med mindre maskiner, säger Hampe Mobärg.

Om det går bra för de mindre maskinerna gäller det omvända för de stora. Bland annat går försäljningen av tipptruckar minst sagt segt. Minskningen blir extra märkbar eftersom efterfrågan var extremt stor under ett par år med stor utbyggnad av gruvindustrin i norra Sverige.

Även väghyvelsidan tycks vara på nedgång och minskar nu för andra året i rad. Produkttypen har svårt att övertyga även på andra marknader, vilket bland annat inneburit att Volvo lagt ner sin tillverkning av väghyvlar i USA och flyttat över produktionen till sitt kinesiska bolag SDLG. Kunderna i bland annat Europa betraktas helt enkelt som för få och bedömningen är att produkten gör sig bättre i ett enklare utförande avsedd för andra marknader.

En som är mycket nöjd med 2014 är Bertil Söderberg, vd på EMS.

– 2014 är vårt hittills absolut bästa år. Vi har ett väldigt starkt maskinprogram med bland annat Hyundais grävmaskiner och Take Jobs minigrävare som sålt väldigt bra. Även Bergmanns dumprar har tagits emot väl av marknaden. Det finns ingenting som talar för att 2015 blir sämre, tvärtom, säger Bertil Söderberg, fylld med tillförsikt.

Även Hampe Mobärg och Björn Bäckström förväntar sig mycket av det närmaste året.

Det är svårt att inte vara optimistisk inför 2015. Medlemsföretagen har en bra bulk i infraprojekt och underhållsarbeten. När nu byggandet av bostäder och övriga hus ökar kommer det på toppen, säger Hampe Mobärg.

– Jag har uppfattningen att det finns gott om arbetsuppgifter inom entreprenadmaskinsidan i dagsläget. Samtidigt brukar branschen ha högkonjunktur vart nionde år vilket borde innebära en försäljningstopp av entreprenadmaskiner 2016. Ränteläget är också gott för investeringar i nya maskiner. Jag ser positivt på maskinförsäljningen 2015 och hoppas att tesen stämmer med högkonjunktur 2016. Kanske kan man gissa på en uppgång om åtta till tio procent under 2015 jämfört med 2014, säger Björn Bäckström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063