Driftkostnad och tid avgörande för maskinval
Upp till 20 procents lägre bränsleförbrukning med oförändrad produktivitet utlovas med Sandviks Ranger DX800. Det var en av de faktorer som tillsammans med bland annat rejält minskade utsläpp vägde tungt när Sören Dahlin, vd för Aros Berg, gav sig ut på jakt efter en ny borrigg.
– Jag ska testa den nya riggen och se om den kan passa för uppdrag hos Jehander. Jag börjar i Ledingetäkten och går sedan vidare till täkten i Riksten. Eftersom Jehander har egna sprängare så handlar det här enbart om borrning, säger Sören Dahlin, som med bortåt 30 års erfarenhet av borrning och sprängning nu driver sitt eget företag Aros Berg i Kolbäck, strax väster om Västerås.
Företaget jobbar huvudsakligen i Mälardalen, men har en maskin som kör åt Maserfrakt i Dalarna. Verksamheten domineras av losshållning av berg, vilket innebär en maskinpark som domineras av borriggar, men som också omfattar kompetens i bland annat sprängning och hydraulspräckning.
– I dag har jag sju stora och tre små riggar. Dessutom har jag tre Volvogrävare – 380D, 160C och 240 som breddar vår verksamhet en del. Företaget sysselsätter tolv yrkesarbetare som bland annat har utbildning i såväl borrning som arbete på väg och givetvis sprängkort. Därutöver sysselsätts tre på administration. Fram till 2013 var vi 18 personer och som mest omsatte vi 29 miljoner kronor under ett år. 2013 var vi nere på 17,5 miljoner, men redan 2014 var vi uppe på 25,5 miljoner kronor med den minskade personalstyrkan, säger Sören Dahlin som har en lång erfarenhet av arbete både ovan och under jord.
– Redan 1988 jobbade jag med en Tamrock-rigg på Norra Länken.
Annars har jag mest använt Atlas Copco-riggar innan jag startade min egen verksamhet 2006 och min första rigg som egen företagare var en Atlas Copco.
– Sedan dess har det blivit mer och mer Sandvik där jag alltid har fått ett väldigt bra bemötande. De har också kunnat leverera de storlekar jag efterfrågat. Redan från början ville jag ha en maskinpark med både små och stora riggar och det har visat sig vara ett väl fungerande koncept. Ända från starten har jag utfört bergtjänster, men också hyrt ut mig själv som arbetsledare.
– Ambitionen är att erbjuda en modern maskinpark som dels ger våra operatörer en bra arbetsmiljö och dels är tyst med hyggligt låga utsläpp. Delvis handlar det också om att möte väl definierade kundkrav. För att jobba i Stockholm krävs exempelvis att utrustningen inte får vara äldre än åtta år. Den Ranger DX800 vi just köpt ersätter en 780 Rock Pilot – en Tamrock-rigg från 2005. Nu har jag en maskin från 2002 och en från 2003 som står närmast på tur att städas undan.
Men Sören Dahlin har också blivit varse att kunderna inte alltid efterfrågar det mest miljöanpassade alternativet, eller i varje fall saknar lust att betala för den mer avancerade utrustningen.
– Jag har ytterligare en 780 som varit ljuddämpad, men det har varit svårt att få ut den extra kostnaden. Kunderna ser mest på pris. Jag använder den fortfarande, men har monterat bort ljuddämpningen, säger Sören Dahlin.
En viktig anledning till att det senaste inköpet blev en Ranger är bränsleförbrukningen där tillverkaren lovar en förbättring med upp till 20 procent. Förklaringen är enligt Stefan Persson, Sandviks säljchef för borriggar i Sverige, till stor del den nya steg IV-anpassade Cat-motorn på 225 hästkrafter.
– Med dieselpartikelfilter och ett bränsleinsprutningssystem av common-railtyp har vi kunnat sänka det vanliga standardvarvtalet på 1 800 varv i minuten till 1 600 varv och ändå kunnat behålla ett högt vridmoment. Till det kommer ett eko-paket som sänker förbrukningen ytterligare. Dessutom använder vi en beprövad högfrekvensborrmaskin som under de tre år den använts här i Norden visat sig ge bättre hålkvalitet och tio procent snabbare borrsjunkning än sina föregångare, säger Stefan Persson.
För Sören Dahlin var det också viktigt att riggen kunde erbjuda snabbhet och enkelhet vid positionering och dessutom dokumentation av utfört arbete, något som blir allt viktigare för kunderna.
Riggen är försedd med en roterande överbyggnad och konstruerad så att motvikten alltid befinner sig på motsatt sida av bommen. Det förbättrar stabiliteten och underlättar uppställning på platser där plan mark är en bristvara. Samtidigt kan riggen fås i ett utförande med så mycket som 26,4 kvadratmeters täckarea – en lösning praktiskt taget alla svenska kunder föredrar.
I utrustningen ingår även ett borrstyrningssystem som utlovas anpassa sig till bergets egenskaper och därmed alltid leverera optimal effekt till borrkronan.
– Resultatet blir jämn rotation, kontinuerlig kontakt med berget och snabb borrsjunkning oavsett hur bergförhållandena ser ut, säger Stefan Persson.
Även om Sören Dahlin haft och har en del stora uppdrag för bland annat NCC och Peab i Sala och Strängnäs har han en klar förhoppning inför framtiden.
– Det är att Förbifart Stockholm kommer igång ordentligt. Även om det inte är vi som får uppdragen kommer det att betyda att konkurrensen på småjobben lättar något, säger Sören Dahlin, innan han och maskinföraren Johan Forsberg i stället justerar de sista detaljerna innan den nyinköpta borrvagnen ska få sitt elddop på den tuffa berggrunden i Ledinge-täkten.
Och skulle något hända med maskinen står företagets servicechef Johan Widigson och hans personal rustade att ta hand om de problem som kan uppstå.
– Vi har en serviceverkstad i Veddesta med lager, tvätthall och kontor.
Där finns sex mekar, varav två inne och fyra i fält.
Därutöver har vi tre Mercedes Sprinter, En VW pickup med hydraulkran och en liten VW Caddy som innemekarna kan använda vid snabba utryckningar. Nog ska våra kunder få den hjälp dom behöver, säger Stefan Persson.