23948sdkhjf

Kampen om doozerkunderna hårdnar

Bandschaktare har svårt att få riktigt fäste för sina larvband i Sverige, bara fyra maskiner såldes under 2014. Möjligen ändras bilden när nu bland annat polska Dressta och kinesiska Shantui tänker ta upp konkurrensen med jättar som Caterpillar och Komatsu.
Få företag har varit beredda att ta upp konkurrensen med främst Caterpillar vad gäller bandschaktare. Företag som Komatsu, Liebherr och Case har gjort allvarliga försök, men det krävs gott om muskler i form av både ekonomiska resurser och kompetenta konstruktörer för att nå hela vägen fram. Konkurrensen har därför varit relativt begränsad – i varje fall inom exempelvis EU.

Maskinmodellen är själva urtypen för en entreprenadmaskin, men har haft särskilt svårt att etablera sig i hjullastarlandet Sverige. En tidsresa tillbaka till 1987 då Leveranstidningen Entreprenad började redovisa antalet sålda maskiner i Sverige visar att det svenska försäljningsrekordet för bandschaktare går så långt tillbaka i tiden som till 1989 då det såldes 37 maskiner. Därefter har försäljningen inte ens varit nära den nivån.

De två senaste åren har det totalt sålts nio nya bandschaktare i Sverige, varav fyra förra året. En anledning till den låga försäljningen kan vara osäkerhet om kommande stora infrastrukturprojekt, en annan kan vara att en och annan maskinpark förstärkts med begagnade maskiner med något eller några år på nacken.

Möjligen kan bilden förändras framöver. Inför årets stora europeiska maskinmässa – Intermat i Paris 20-25 april – har i varje fall ett par aktörer aviserat nya bandschaktarmodeller avsedda för de västeuropeiska och nordamerikanska marknaderna. Det är dels kinesiska Shantui och dels polska Dressta som ägs av kinesiska Liugong.

För Shantui handlar det om en helt ny affärsinriktning. Den kinesiska marknaden har visat sig något konjunkturkänslig och för Shantui har lösningen varit att se sig om efter helt nya jaktmarker. Företaget lanserade därför en helt ny maskingeneration under 2014 och hävdar att maskinerna tagits emot väl och att de första maskinerna redan sålts i bland annat de baltiska länderna och Nordamerika. Då finns motorer från Cummins och drivlina från Rexroth bland säljargumenten, liksom att företaget levererar komponenter till exempelvis Komatsu och Volvo.

Även Dressta kastar allt mer intresserade blickar mot Västeuropa och Howard Dale, vice vd med globalt försäljningsansvar, betonar att företaget bland annat satsar hårt på att tillmötesgå alla tänkbara önskemål från kunderna.

– De maskiner vi visar upp i Paris kommer att lyfta fram våra möjligheter att skräddarsy maskinerna för våra kunder. För att klara den uppgiften har vi byggt upp en hel utvecklingsavdelning i det vi kallar Special Feature Request som bara jobbar med att hitta de kundspecifika lösningarna, säger Howard Dale.

Ett exempel är sex bandschaktare som tagits fram för att arbeta i en gruva i Sibirien där maskinerna får möta temperaturer från sommarens 40 plusgrader till vinterns 60 minusgrader. I det arktiska ”paketet” handlar det bland annat om utrustning som förvärmer motorn och ser till att vätskor som bränsle och oljor inte fryser.

– En av våra stora utmaningar den närmaste tiden blir att bygga ut distributionsnätet och saluföra maskinerna på nya marknader, säger Howard Dale.

Att det förra året bara såldes fyra bandschaktare i Sverige är inget som skrämmer Howard Dale.

– Sverige är en av de marknader vi tittar på, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062