23948sdkhjf

Gummiasfalt höll sämre

Tester visar att det blir mer spårbildning i gummimodifierad asfalt. – Resultaten visar inte på några gynnsamma effekter av gummi i slitlagrets bitumen, säger Håkan Carlsson på VTI.
Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI , har under tre år testat gummimodifierade asfaltbeläggningar på E4 i Uppsala, riksväg 77 i Knivsta och E6 i Mölndal. Totalt nio, 200 meter långa, provsträckor har lagts ut och följts upp.

– Resultaten visar inte på några gynnsamma effekter av gummi i slitlagrets bitumen, utan de sträckorna har istället haft en sämre utveckling än referenssträckorna under de första knappa tre åren. Provsträckorna på motorvägarna E4 Uppsala och E6 Mölndal visar ett tydligt spårslitage på ytan under samtliga tre mätta vinterperioder, säger Håkan Carlsson på VTI i ett pressmeddelande.

Enligt VTI har de uppmätta tvärprofilerna på E4 Uppsala och E6 Mölndal uppvisat en tydlig spårbildning på samtliga sträckor med en spårbildning på cirka 6–8 millimeter medan den på riksväg 77 i Knivsta är cirka 4–5 millimeter. Enligt VTI består spårdjupstillväxten av både dubbdäcksslitage och deformation från den tunga trafiken.

VTI har under de tre åren kontinuerligt mätt tvärprofiler och slitage i syfte att se hur olika beläggningar står sig när det gäller spårbildning, dubbdäcksavnötning och beständighet/stensläpp. De slitlagerbeläggningar som testas är förutom gummimodifierat bitumen även en sträcka med polymermodifierat bitumen. Referenssträckorna har belagts med konventionell asfaltbeläggning med standardbitumen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064