23948sdkhjf

Ljusare framtid för byggsektorn

Allt fler signaler pekar på en ljusnande framtid för bygg- och anläggningssidan. Bland annat noterar Stockholms Handelskammare en uppgång för regionens byggnäring medan Industrifakta ser en generell uppgång för anläggningsverksamheten.
Arbetsmarknaden i Stockholmsregionen växer för fjärde kvartalet i rad. Det visar en färsk rapport från Stockholms Handelskammare. Rapporten lyfter också fram de sektorer som anställer mest just nu och där sticker byggbranschen ut tillsammans med tjänstesektorn och sällanköpshandeln.

Bland annat kan handelskammaren glädjas åt att konfidensindikatorn för förra årets avslutande kvartal är betydligt högre än genomsnittet under 2000-talet, vilket tyder på en förhållandevis optimistisk syn på framtiden.

En av rapportens huvudpunkter är just byggsektorn som efter att ha gått något trögt nu börjat nyanställa, växer för tredje kvartalet i rad och kommer att fortsätta växa – dessutom kraftigt, enligt handelskammarens prognoser.

– Byggbranschen fortsätter att utvecklas väl i Stockholms län. Det är väldigt positivt eftersom den är sysselsättningsintensiv och en viktig motor för hela ekonomin. En utmaning är dock att många byggföretag redan uppger att det är brist på arbetskraft, säger Alen Musaefendic, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare hörde till de starkaste kritikerna när regeringen i höstas valde att stoppa bland annat byggandet av Förbifart Stockholm. Att projektet sent omsider sattes igång igen har begränsat skadeverkningarna, men handelskammaren vill se ytterligare insatser för att förbättra kommunikationerna.

– Huvudstaden är landets verkliga tillväxtmotor. Den ekonomiska aktiviteten i kombination med befolkningsökningen gör att behovet av reformer på infrastrukturområdet ökar. Den viktigaste prioriteringen nu är att påbörja projekteringen av den östliga förbindelsen, hävdar Alen Musaefendic.

Även om näringslivet i Stockholm växer snabbare än i övriga Sverige, enligt Stockholms Handelskammare, visar färska uppgifter från Industrifakta att det rör sig även i övriga landet.

Företaget har tittat på anläggningsbyggandet under 2014 och konstaterar en uppgång med ungefär fyra procent under första halvåret, en uppgång som, enligt företagets prognos, för helåret ökat till fem procent. Uppgången förklaras i första hand med kraftigt ökade investeringar inom vägar och gator samt inom övriga privata anläggningar.

Förväntningarna inför 2015 är att anläggningsbyggandet fortsätter att växa, om än med något mer blygsamma tre procent. På längre sikt pekar Industrifakta på flera faktorer som kan stimulera anläggningsbyggandet ytterligare. Bland annat innebär det utlovade ökade bostadsbyggandet tillsammans med satsningar på en hållbar stadsutveckling att såväl väg- som järnvägsinvesteringar gynnas.

Även klimatförändringarna kommer att märkas i form av ökade investeringar. Redan i dag har kraven på befintliga anläggningar i utsatta lägen skärpts och vi kan förvänta oss att den trenden inte bara fortsätter utan även förstärks.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063