Atlas Copco på rekordnivå
– Året avslutades med mycket starkt kassaflöde och med bra rörelsekapitalsutveckling, säger Ronnie Leten, vd och koncernchef för Atlas Copco. Samtidigt konstaterar han bland annat att kvartalets intäkter ökade till rekordhöga dryga 25 miljarder kronor.
Ronnie Leten hittar dessutom ljuspunkter inom flera områden.
– Efterfrågan från tillverkningsindustrin var stabil för utrustning och stark för service. Serviceverksamheten för gruvindustrin fortsatte att växa, säger han bland annat.
Största uppgången redovisas i affärsområdet kompressorteknik där orderingången under kvartalet ökade med 43 procent till strax över elva miljarder kronor. Motsvarande siffror för intäkter är en ökning med 37 procent till närmare 11,7 miljarder kronor. Bland annat konstateras att det varit en fortsatt robust efterfrågan på små och medelstora kompressorer medan efterfrågan på större maskiner inte når samma höjder.
Efterfrågan på gruvutrustning beskrivs som fortsatt svag med ordervolymer som minskade något under kvartalet vid jämförelse med både det föregående kvartalet och motsvarande period året innan.
Geografiskt förbättrades situationen i Australien, Nordamerika och Europa medan Asien och Afrika backade.
Orderingången på utrustning för infrastruktur låg kvar på ungefär samma nivå som året innan, men nådde inte riktigt upp till nivån från det närmast föregående kvartalet.
Serviceverksamheten rullar på i bra takt och visar fortsatt tillväxt. Däremot noteras en minskning i efterfrågan på förbrukningsvaror, framför allt på grund av att Sydamerika och Asien utvecklats svagt.
Rörelseresultatet för affärsområdet ökade något till cirka 1,2 miljarder kronor.
Bygg- och anläggningsutrustning hamnade både försäljningsmässigt och intäktsmässigt kring 3,7 miljarder kronor under förra årets fjärde kvartal, rörelseresultatet stannade strax under 400 miljoner kronor.
Orderingången minskade något för väganläggningsutrustning och för portabla kompressorer medan den var stabil för entreprenad- och demoleringsverktyg. Geografiskt noterades viss uppgång i Europa och Nordamerika.