23948sdkhjf

Stilenlig slutspurt

För att hitta rätt aktör krävs en kompetent beställare – och det är där den stora utmaningen finns.
Säga vad man vill om Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, men han håller stilen in i det sista. I synnerhet i samband med järnvägstrafiken har det titt och tätt funnits anledning att ifrågasätta hur han och hans verk hanterat bland annat upphandlingar, underhåll och säkerhet på spåren.

Media har vid upprepade tillfällen sett anledning att närmare granska Trafikverkets göranden och låtanden och Gunnar Malm har ofta verkat synnerligen obekväm när han framträtt framför kameror och mikrofoner för att förklara Trafikverkets tillkortakommanden.

Nu, med bara någon vecka kvar till pensionen, är det dags igen. Generaldirektören har kommit på att en smart väg att lösa problemen med exempelvis eftersatt järnvägsunderhåll är att anlita en kommunikationskonsult med erfarenhet av kriskommunikation och medierelationer. Kan man inte lösa kommunikationsproblemen på spåren kan man åtminstone försöka få hjälp med att förklara bort dem – även om prislappen, enligt uppgift, hamnar strax under 400 000 kronor.

Men den avgående generaldirektören lyckas sticka ut på ytterligare ett synnerligen remarkabelt sätt. Trafikverket är en offentlig upphandlare av rang och har mängder med erfarenhet av det regelverk som styr agerandet. Uppenbarligen har dock generaldirektören under alla år lyckats undvika att ta del av de regler som gäller för direktupphandlingar i form av exempelvis konkurrensutsättning och dokumentation.

Åter igen har Gunnar Malm lyckats bevisa att frågan om järnvägsunderhåll ska bedrivas av statliga eller privata aktörer är helt fel ställd. Det handlar liksom i alla andra sammanhang om att hitta rätt aktör. Men för att hitta rätt aktör krävs en kompetent beställare – och det är där den stora utmaningen finns.

Oavsett bristen på kunskap om offentliga upphandlingar tycks Gunnar Malm i varje fall ha förstått vikten av kommunikation – och där spelar även transporter en viktig roll. Den nuvarande regeringen satte snabbt stopp för angelägna projekt som Förbifart Stockholm och Nya Slussen efter valet. Förbifarten är redan igång efter ett onödigt stopp som kommer att innebära en merkostnad för skattebetalarna på ett tresiffrigt antal miljoner kronor. Nu har även den rödgröna expertgrupp som tillsatts för att granska Slussenplanerna sagt sitt och bedömningen är att de ställningstaganden som redan gjorts i huvudsak är baserade på korrekta uppgifter och slutsatser.

Expertgruppen utdelade bland annat en rejäl råsop mot idén att rekonstruera den nuvarande lösningen genom att konstatera att trafiklösningen från 1930-talet inte möter dagens krav på tillgänglighet, framkomlighet och säkerhet.

Så även här är det snart dags för omstart efter ett lika ovälkommet som onödigt stopp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062