Nykomlingar i getingbo
Efter sju år med teleskoplastare med elva och tretton meters lyfthöjd ger sig nu Liebherr in i det riktiga getingboet med sjumetersmaskiner. Samtidigt aviseras att företaget även är på väg att ta fram en modell för 17 meter.
Leveranstidningen Entreprenad fick en möjlighet att se närmare på nykomlingarna några dagar innan företagets säljare och representanter fick ge sig ut bland nya och gamla kunder för att sälja in de tre nya modellerna.
Teleskoplastare är ett av de senaste tillskotten i Liebherrs produktutbud. De första maskinerna visades på Bauma 2007 och sedan dess har de erfarenheter som inhämtats av entreprenörer och produktionspersonal samlats, analyserats och bearbetats inför framtagandet av de nya sjumetersmaskinerna.
– Det är hård konkurrens i sjumeterssegmentet, men det är också stor volym. Vi är övertygade om att vi utvecklat en konkurrenskraftig maskin med snabba arbetscykler, bra arbetsmiljö och som dessutom är lätt att serva, säger produktchefen Markus Neuner.
– Vi har även tittat på hjullastarna och hämtat en hel del inspiration därifrån. Exempelvis är teleskoplastarna lågbyggda, vilket tillsammans med den nydesignade ramen ger en välbalanserad maskin som är mycket stabil. Väl tilltagna glasytor med rundad framruta, genomtänkt placering av reglagen och en lågt placerad bom ger dessutom en mycket bra sikt runt om maskinen. För att förenkla bland annat produktion och reservdelshantering är maskinerna modulbyggda, men med något varierad motvikt och hjulbas beroende på hur stora laster som de olika modellerna ska klara, säger Markus Neuner.
I standardutförandet är drivkällan en Deutz-diesel på 74 kilowatt (101 hästkrafter) som klarar utsläppskraven enligt steg IIIB. För arbete på exempelvis sluttande mark eller vid andra uppgifter där det kan behövas mer dragkraft finns ett starkare motoralternativ på 90 kilowatt (122 hästkrafter). Den starkare versionen har också ett extra hydraulflöde som matchar motorn. Vid arbete i sluttning ska den automatiska parkeringsbromsen ge ett säkert skydd mot oväntade förflyttningar.
– För kylningen använder vi en hydrauliskt driven fläkt som regleras elektroniskt och hela tiden anpassar hastigheten till temperaturen och arbetets art. Därigenom minskar bränsleåtgången, bullret dämpas och produktiviteten ökar, lovar Markus Neuner.
– Bränsleförbrukningen hålls också nere tack vare att den steglösa hydrostatiska drivlinan och motorn fungerar mycket väl tillsammans, i synnerhet vid arbetsmoment som kräver ständiga förändringar av körriktningen.
Ambitionen har varit att ta fram en maskin som ska fungera väl såväl i trånga utrymmen som på ojämnt underlag. Kompakta mått kombineras med hög frigångshöjd, låg tyngdpunkt och axlar som utformats speciellt för maskinerna och de tänkta användningsområdena. Exempelvis är den främre axeln försedd med en automatisk 45-procentig differentialbroms.
Beroende på arbetsmoment kan styrningen växla mellan de tre konventionella alternativen krabb-, framhjuls- och fyrhjulsstyrning. En vanlig LED-skärm visar bland annat när hjulen står i neutralläge.
Väl tilltagen hytt med ergonomiskt utformade reglage och ställbar ratt ger en bättre arbetsmiljö än i äldre modeller. Alla bommens funktioner – samt omställning mellan körning framåt och bakåt – är tillgängliga via ett reglage. Därmed kan föraren alltid hålla minst en hand på ratten.
I händelse av överlast varnar maskinen både visuellt och akustiskt. Samtidigt blockeras alla funktioner som kan leda till att maskinen tippar. Bara rörelser som innebär att redskapet återgår till säker mark kan genomföras.
Servicepunkter för såväl motor som hydraulik är lätt tillgängliga liksom åtkomsten till det centrala smörjsystem som kan fås som tillval.
De tre nya teleskoplastarmodellerna har knappt hunnit lämna fabriksgolvet innan Martin Längle, vd för Liebherr-Werk Telfs, skissar på framtiden.
– Till att börja med kommer vi 2017 att ta steget till steg IV-motorer. Det blir en större motorkåpa, men målet är att förstora den bakåt för att inte försämra sikten. 2018 kommer nya modeller i 10-metersklassen och därefter är det dags för den nya generationen 13-metersmaskiner. Jag kan också berätta att det kommer en helt ny maskin i 17-metersklassen vad det lider, säger Martin Längle.
Helt klart är dock att företaget även i fortsättningen enbart satsar på stela teleskoplastare. Budskapet är glasklart. Ingen roto-maskin är på gång och i och med det inte heller någon 21-metersmaskin.