23948sdkhjf

Välkommen in i matchen

Byggjättarna kammar ofta hem rubbet, men snart ska även mindre entreprenörer kunna vara med och slåss om mindre uppdrag. Det hoppas i alla fall ME, som tillsammans med Trafikverket arbetar för enklare och mer objektsanpassade förfrågningsunderlag.
Allt fler mindre entreprenörer vill åta sig egna projekt, konstaterar Hampe Mobärg, vd på bransch- och arbetsgivarföreningen Maskinentreprenörerna (ME)

– Det har blivit en sådan struktur på marknaden, historiskt sett har det ju varit mycket små företag, som ofta sålt sin tid via schaktförmedlingar. Nu är företagen ofta lite större, och behöver tjäna mer pengar än man kan genom att köra på timme.

Hittills har de stora byggföretagen varit rätt ensamma om att bjuda på uppdragen.

– Det finns en maktkoncentration med några få jättar som utför en stor del av infrastrukturbyggena. Det är ett problem, bristande konkurrens leder till en improduktiv marknad och det finns många offentliga rapporter som visar att det kostar skattebetalarna en hel del.

ME:s medlemmar blir ofta underentreprenörer till byggjättarna, eller underentreprenörer till underentreprenörerna, tröskeln till att åta sig egna projekt har varit ganska hög och enligt Hampe Mobärg finns det en kulturell förklaring.

– Det är i princip bara staten som bygger infrastruktur och i Sverige har vi byggt upp en modell där stora starka företag som Skanska, Peab och NCC åtar sig de uppdragen.

– I vissa sammanhang kan det vara en fördel, de lägger på sig kunskap, bygger upp en kompetens och utvecklar kvalitet. Men det blir inte samma fokus på effektivitet när det inte är tillräckligt med konkurrens. Det måste bli en bättre balans på marknaden för att produktiviteten inte ska bli lidande.

ME och Trafikverket jobbar därför gemensamt för att de mindre entreprenörerna ska kunna vara med och fajtas om jobben.

– Många jobb skulle kunna tas direkt av underentreprenörerna i stället för via generalentreprenörerna, det skulle leda till en ökad kostnadseffektivitet, säger Hampe Mobärg.

Tanken är att förenkla och objektsanpassa förfrågningsunderlagen.

– Trafikverket paketerar anbuden i för stora avsnitt, om de delade upp projekten så att det till exempel blir en cykelväg för sju miljoner skulle fler bjuda, men lägger man ihop cykelvägen med en väg och en bro så att det blir ett 100-miljonersprojekt är det få som kan lägga anbud.

Anbuden måste också förenklas.

– I dag kräver förfrågningsunderlagen ofta en extremt omfattande dokumentation som inte är relevant för mindre projekt – det är samma krav på ett projekt för sju miljoner kronor, som för ett projekt i 200-miljonersklassen. Det vill vi ändra på.

Hampe Mobärg konstaterar att de ”extremt vida” förfrågningsunderlagen kan avskräcka entreprenörer som egentligen är väl lämpade för uppdraget.

– I slutänden är det ju i dag ofta underentreprenören som gör jobbet, och han kan ju projektet, men kraven på dokumentation kan bli överväldigande.

ME och Trafikverket har tagit fram en gemensam målsättning och en gemensam handlingsplan, arbetet kommer att sträcka sig över minst tre år och ME kommer att följa utvecklingen mycket noggrant.

– Vi kommer att publicera statistik över hur många anbud i storleken upp till 50 miljoner kronor som ges ut, och hur många små och medelstora företag som bjuder på dem.

Den långsiktiga visionen är att öka antalet mindre anbudsläggare.

– I dag är det omkring 80 procent av anbudet som utförs av de stora leverantörerna. I Norge är situationen motsatt, det vill säga över 80 procent av anbuden levereras av mindre företag. Att det förhållandet måste förändras är mer eller mindre en självklarhet, säger Hampe Mobärg, som anser att konkurrensen måste förstärkas om produktiviteten i branschen ska kunna utvecklas.

För att kunna vara med och bjuda krävs en del även av entreprenören, han eller hon måste till exempel känna till bygg-AMA och kunna värdera sin tid och sina kostnader.

– Det krävs en annan affärsmässighet och en bredare kompetens, inte minst när det gäller entreprenadjuridik, konstaterar Hampe Mobärg.

– Alla är inte redo, men det kommer successivt och den som vill förkovra sig kan till exempel gå kurser hos oss.

Det kan förstås vara känsligt att börja konkurrera med sina kunder om objekten. Hampe Mobärg tror dock att de flesta är professionella nog att inte bråka om det.

– De flesta inser förhoppningsvis värdet i en bättre konkurrens och fler parter, och låter bli att ”straffa” sin underentreprenör.

Till våren ska ett pilotprojekt med förenklade anbud sjösättas, och Hampe Mobärg ser diskussionerna med Trafikverket som ovanligt fruktbara. Han anser inte heller att Trafikverkets uppmärksammade strävan att öka andelen totalentreprenader går emot arbetet att locka mindre entreprenörer.

– I större och tekniskt komplicerade projekt kan det löna sig med totalentreprenader, då man också öka konkurrensen genom att bjuda in utländska aktörer. Beroende på hur man delar upp mindre projekt (paketerar) kan man sedan öka konkurrensen genom att fler mindre företag kan bjuda på anbuden, säger Hampe Mobärg.

Fotnot : Är totalentreprenader så bra som Trafikverket säger att de är? Forskarna på VTI är skeptiska, läs mer här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062