23948sdkhjf

Svårknäckt geting

Projekt getingmidjan blir komplicerat på många sätt, uppger Trafikverkets Kent Sahlman. – Vi bygger om Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka, i ett kulturarv, samtidigt med många andra projekt och verksamheter. Det blir en utmaning utöver det vanliga.
Järnvägen genom centrala Stockholm, från Stockholm Central till Stockholms södra station, har snart gjort sitt.

– Många delar är i slutet av sin tekniska livslängd, det är

geotekniska problem, utmattningsproblem, avvattningsproblem med mera, förklarade Trafikverkets Kent Sahlman på den regionala leverantörsdag myndigheten anordnade i Upplands Väsby i november.

Den så kallade getingmidjan är skamfilad, redan 1871 drogs de första två spåren på platsen och det nuvarande dubbelspåret byggdes på 1950-talet.

Den smala förbindelsens betydelse är dock avgörande, inte bara för stockholmarna, utan för hela landet. 500-600 tåg passerar midjan varje dygn och att rusta upp järnvägen anses nödvändigt. Uppdraget är dock omfattande och att rusta upp den totalt två kilometer långa sträckan beräknas kosta totalt 3,2 miljarder kronor.

– Det blir totalt sett sju broar, en liten tunnel vid Riddarholmen, en stor tunnel under Södermalm, det blir tråg, ramper – en hel del byggnadsverk måste förbättras, säger Kent Sahlman.

Arbetet måste dessutom ske mitt i centrala Stockholm, utan att störa vare sig tågtrafik, biltrafik, omkringboende eller kommersiell verksamhet och utan att skada alla hus eller kulturbyggnader.

– Det ska göras mitt i Stockholm, förbi Gamla Stan och Riddarholmen. Man måste därför ta hänsyn till stora kulturvärden, tänka på gestaltningen och ha en god planering för att minimera trafikpåverkan.

Projektet är dessutom bara ett av många på samma begränsade yta, 15-17 andra projekt utförs under samma period, och det gäller att kunna samordna sig, till exempel när det gäller gemensamma arbetsområden, byggtrafik, trafikomläggningar med mera.

Projektering pågår och de förberedande arbetena påbörjas tidigast hösten 2015. De större jobben planeras till 2017-2021, och Trafikverket kommer att helt stänga av trafiken åtta veckor i stöten under somrarna 2018-2020.

Kent Sahlman räknar med upphandlingarna kan komma igång 2016, tanken är att rikta in sig främst på totalentreprenader, även om det bara kommer att väljas i de fall det anses mest lämpligt. Kent Sahlman konstaterar att Trafikverket kommer att behöva ta på sig lite större risker än vanligt.

– Vi bygger om Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka, i ett kulturarv, samtidigt med många andra projekt och verksamheter. Det blir en utmaning utöver det vanliga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078