Åkare kritiserar vinterväghållningen
Utspädd saltlake, snålt tilltagna sandvolymer och märkliga instruktioner. Sveriges Åkeriföretag läser lusen av den svenska vinterväghållningen och hävdar att det är mer än bara åkarnas arbetsmiljö som står på spel – det är hela samhället.
I höstas skrev Leveranstidningen Entreprenad om hur Maserfrakt med hänvisning till den pressade prisbilden frivilligt lämnade sina snöröjningsuppdrag i driftsområdet Borlänge- Ludvika.
– Vi vill inte vara med längre, det var ett principiellt nödvändigt beslut och våra entreprenörer står bakom oss, sade Maserfrakts vd Arne Helmersson till Leveranstidningen Entreprenad då.
Nu tar även Sveriges åkeriföretag (SÅ) till orda, branschorganisationen anser att den svenska vinterväghållningen är så dålig att trafiksäkerheten står på spel.
– Många av våra medlemmar intygar att det snålas med resurserna; ett lass sand ska räcka i åtta mil, saltlaken späds ut eller används i för kalla temperaturer, instruktioner ges om att det bara ska sandas i kurvor och i backar - alltså inte nödvändigtvis där det är halt. Ja, då måste vi reagera, säger Patrick Magnusson, trafiksäkerhetssakkunnig på Sveriges Åkeriföretag, i ett pressmeddelande.
SÅ låter några av sina medlemmar vittna om läget ute på vägarna. De utvalda åkarna ifrågasätter bland annat att väghållningen kan skilja sig väldigt mycket åt längs en och samma riksväg, att beställaren borde se till andra faktorer än bara lägsta pris och att både teknik- och kompetensutvecklingen blir lidande om man i praktiken byter ut en hel yrkesgrupp vid varje upphandling.
– Myndigheterna pratar gärna om nollvisionen, men sparar på den livsavgörande vinterväghållningen, säger Göran Persson, Alfta Frakt AB.
– Om de bara köper det billigaste kan de inte förvänta sig bra kvalitet, och det är hela samhället som blir lidande till slut, säger åkaren Anders Ökvist, Anders Ökvist Åkeri AB.
Nu vill SÅ ta tag i frågan och har enligt egen uppgift begärt att få träffa ansvariga väghållare. Tanken är att diskutera situationen med Trafikverkets driftsansvariga.
– Skulle du riskera livet för ditt jobb? Det är vad våra medlemmar gör när de transporterar råvaror till industrin och mat till städerna. Men detta gäller inte bara våra medlemmar och deras arbetsmiljö, det är en fråga för hela samhället att infrastrukturen fungerar alla årstider. Nu får väghållarna faktiskt börja ta sitt ansvar säger Patrick Magnusson.